Окупаційна “поліція” склала протокол на кримськотатарського активіста Сейдалієва через одиничний пікет

Дата: 26 Березня 2021
A+ A- Підписатися

На координатора “Кримської солідарності” і громадського захисника Мустафу Сейдалієва окупаційні поліцейські склали адміністративний протокол за статтею 20.6.1 КпАП Росії (“Невиконання правил поведінки під час надзвичайної ситуації або загрози її виникнення)”.

Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність”.

Мустафа Сейдалієв

До активіста приїхали співробітники поліції разом з понятими й повідомили, що публічні заходи на півострові заборонено за наказом кремлівського куратора Сергія Аксьонова. Також вони додали, що “прокуратура” як наглядовий орган вимагає відреагувати на одиничний пікет кримськотатарського активіста.

Повідомляється, що Сейдалієв на це обурився. Він зауважив, що одиничний пікет таким заходом не є, а лише висловлює думку людини та є її законним правом.

Чоловік відмовився від надання пояснень, пославшись на 51-шу статтю Конституції Росії. Після цього “поліцейський” склав протокол. У ньому координатор “Кримської солідарності” вказав, що йому не роз’яснили його прав і обов’язків та не надали перекладача, хоча він про це вказував.

Співробітник правоохоронних органів пообіцяв відправити протокол до суду і повідомити Сейдалієва повісткою про дату і час засідання.

Публічних коментарів окупаційної “поліції” щодо цього інциденту немає. 

Нагадаємо, свобода мирних зібрань не передбачає отримання згоди на проведення заходів. Владу потрібно інформувати про плани мирного зібрання, щоб та забезпечила правопорядок під час акції. Це її обов’язок.
 
Як відомо, з початку тимчасової окупації Росія незаконно вимагає від ініціаторів мирних зібрань узгоджувати заходи. Представники “адміністрацій” на півострові зазвичай відмовляють у проведенні акцій, що можуть містити критику де-факто влади.
 
У своєму звіті про становище прав людини в Криму 2020 року Кримська правозахисна група констатувала, що на півострові відсутня свобода мирних зібрань. 

28 грудня в Старому Криму кримськотатарський активіст Мустафа Сейдалієв вийшов на одиничний пікет на підтримку фігурантів білогірської справи “Хізб ут-Тахрір” із плакатом “STOP репресіям проти кримських татар”.

У січні 2021 року російські силовики відвідали кримськотатарських активістів Азіза Карахалілова й Арсена Якубова, координатора “Кримської солідарності” Мустафу Сейдалієва та кореспондента КС Еміна Рустемова і видали їм попередження про заборону проведення та відвідування мітингів у зв’язку із запровадженням режиму “підвищеної готовності на території Криму”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter