Оксфордський словник назвав словом року “надзвичайну кліматичну ситуацію”

Дата: 21 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Оксфордський словник обрав словом 2019 року вислів “надзвичайна кліматична ситуація” (“climate emergency”). 

Про це йдеться на сайті словника. 

 

За даними укладачів словника, використання фрази різко зросло протягом 2019 року, і до вересня його шукали більш ніж у 100 разів частіше, ніж попереднього. Рік тому в поєднанні зі словосполученням “надзвичайна ситуація” люди зазвичай використовували слова “здоров’я”, “лікарня” та “сім’я”, але цього року ситуація різко змінилась. 

Ці дані є важливими, оскільки вказують на усвідомлене посилення в переосмисленні дискусії про “визначальні питання сучасності”, – зазначають дослідники. 

У цьогорічному топі словника були й інші словосполучення, пов’язані з кліматичними проблемами: “climate action” (“боротьба зі зміною клімату”), “climate crisis” (“кліматична криза”), “eco-anxiety” (“екологічна тривога”), “ecocide” (“екоцид”), “extinction” (“вимирання”) та інші.

Як відомо, глобальна зміна клімату – одна з найгостріших екологічних проблем, які стоять перед людством. Згідно з прогнозами провідних міжнародних наукових центрів із дослідження клімату, протягом наступного століття температура підвищиться на 2–5 градусів за Цельсієм. Такі темпи глобального потепління спричинять серйозні кліматичні зміни, і різні екосистеми опиняться під загрозою зникнення.

Однією з тих, хто привертає увагу людей до цієї проблеми, стала шведська активістка Грета Тунберг, яка на цьогорічному кліматичному саміті ООН звинуватила політиків у тому, що вони не вживають необхідних заходів, щоб попередити кліматичну кризу на планеті. 

Для того щоб потрапити на кліматичний саміт, школярка, номінована на Нобелівську премію миру, перепливла Атлантичний океан на швидкісній яхті, яка виробляє енергію лише з підводних турбін та сонячних батарей і не шкодить довкіллю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter