Офіс Омбудсмана відкрив провадження через скаргу ZMINA щодо приховування рішень у судовому реєстрі

Дата: 03 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відкрив провадження через скаргу Центру прав людини ZMINA щодо порушення Державною судовою адміністрацією вимог законодавства про обмеження доступу до судових рішень в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Про це йдеться у відповіді представниці Уповноваженого з інформаційних прав Юлії Деркаченко на скаргу Центру прав людини ZMINA.

Нагадаємо, з початком повномасштабної війни Росії в Україні доступ до деяких державних реєстрів закрили чи суттєво обмежили.

Серед таких реєстрів – Єдиний державний реєстр судових рішень (ЄДРСР). Він є важливим джерелом для моніторингу інформації про стан кримінальних проваджень і зміст судових рішень, зокрема тих, що стосуються таких суспільно важливих тем, як корупційні злочини, переслідування громадських активістів, волонтерів та журналістів, притягнення до відповідальності за колабораційну діяльність тощо. 

Про те, чим влада аргументує закриття вилучення судової інформації з публічного простору, скільки рішень недоступні наразі, чи насправді таке обмеження доступу відповідає законодавству та якою є шкода через недоступні судові рішення, читайте в матеріалі ZMINA.

Раніше правозахисники скерували скаргу до Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України з вимогою перевірити можливе порушення ДСА права на доступ до судових рішень в ЄДРДС і відновити його.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter