Офіс омбудсмана Росії відвідав 119 полонених українців, а України – полонених росіян

Дата: 01 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Співробітники офісів омбудсманів України та Росії відвідали по 119 полонених українських військових та росіян.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Омбудсман Дмитро Лубінець

“У Росії відвідали 119 українських захисників, які нині перебувають у полоні. Це вдалося зробити через взаємні домовленості офісів уповноваженого в Україні та РФ. Ми відвідали таку ж кількість російських військових, які перебувають у полоні на території нашої держави”, – зазначив він. 

За словами Лубінця, працівники українського офісу поспілкувалися із росіянами та переконалися, що Україна дотримується Женевських конвенцій. Кожен військовополонений ситий, забезпечений гігієнічними засобами, має право на працю, має можливість виходити на прогулянки. Медичну допомогу надають за зверненнями військовополонених. Також кожному передали гуманітарні пакунки з речами та продуктами.

Тим часом росіяни поспілкувалися з українськими захисниками. З їхніх слів, вони надають медичну допомогу та можливість зателефонувати рідним. Полонені українські воїни записали відеозвернення рідним, які невдовзі передадуть адресатам.

Раніше ZMINA писала, що українців вкотре закликали не шукати зниклих безвісти та полонених через телеграм чи фейсбук, бо таким чином вони фактично передають неперевіреним особам персональні дані тих, кого шукають.

Число телеграм-каналів та сторінок соцмереж, що обіцяють знайти військовослужбовців, які потрапили в полон або зникли безвісти, постійно зростає. Для цього вони просять у рідних та близьких персональні дані та іншу інформацію.

Фахівці нагадали, що не можна передавати незнайомцям дані військовослужбовців — адресу проживання, номери телефонів, номер бригади, військову спеціальність, профілі соцмереж, а також місце розташування підрозділу, фото, зокрема з побратимами. Цим можна погіршити становище близької людини.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Росії з російського полону вдалося повернути вже 2598 як цивільних, так і військових українців та українок. 

Одному з українських військових, який опинився в російському полоні, росіяни вирізали на лобі свастику. Потерпілий казав, що той, хто вирізав йому свастику, обіцяв розчленувати бійця, якби він був з полку “Азов”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter