Офіс Омбудсмана повідомив про 240 випадків вилучення дітей з сімей українських біженців соцслужбами європейських країн

Дата: 18 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини відомо про 240 випадків, коли соціальні служби європейських країн забирали дітей з сімей українських біженців.

Про це в інтерв’ю “Радіо Свобода” розповіла представниця Омбудсмана з прав дітей, сім’ї, молоді та спорту Ірина Суслова.

Діти-біженці (ілюстративне фото). Джерело: Getty Images

За її словами, такі випадки з українцями у європейських країнах трапляються “через відмінності у законодавстві”.

“Для прикладу, це можуть бути історії, коли мама була змушена залишитись на роботі в Україні, а в евакуацію відправила бабусю зі своєю дитиною. Бабуся не має ніякої довіреності на представлення інтересів і не вважається за європейським законодавством родичкою цій дитині. Таким чином соціальні служби можуть задіяти поліцію і вилучити дитину із сім’ї”, — пояснила вона.

В таких ситуаціях є певна провина й України, оскільки про такі розбіжності людям мали б розповісти держслужбовці, вважає Суслова.

Офіс уповноваженого намагається слідкувати за такими ситуаціями, моніторити їх, надавати правову допомогу жінкам або сім’ям, які опинилися в них. Представниця Омбудсмана зазначила, що зараз вони працюють із міжнародними організаціями, щоб врегулювати це питання, і щоб люди отримали правову допомогу і переклад.

Вона пояснила, що родичі дітей, яких забрали європейські соцслужби, повинні обов’язково звернутися до консульського відділу і поінформувати їх. Також вони можуть звернутися до Офісу уповноваженого з прав людини.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Німеччині сталася пожежа в притулку, де мешкають біженці з України. Внаслідок цього загинула дитина, ще 10 людей травмувалися. Причини пожежі зʼясовують правоохоронці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter