Офіс генпрокурора та МКС створять робочі групи для розслідування воєнних злочинів

Дата: 31 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора та Міжнародний кримінальний суд створять спільні робочі групи для розслідування конкретних кримінальних справ щодо воєнних злочинів, матеріали яких згодом передадуть у МКС.

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

Фото: Human Rights Watch

“Ми кілька днів тому домовилися з прокурором МКС Карімом Ханом і сьогодні спільно оголосили про те, що будемо створювати робочі групи task forces щодо конкретних кримінальних проваджень, які ми, як Україна, будемо готові передати до Міжнародного кримінального суду”, – сказав Костін.

За його словами, українська правоохоронна система може розслідувати та передавати до судів кримінальні провадження щодо всіх воєнних злочинів. Однак Україна не може повідомити президенту РФ Володимиру Путіну про підозру, оскільки він має персональний імунітет як глава держави. Тому у цій справі МКС допомагає Україні.

“Ми розглядаємо можливість передання до МКС інших справ, зокрема за тими воєнними злочинами, які були вчинені на території Бучанського району”, – підсумував Костін.

Раніше ZMINA писала, що за час окупації російські військові вчинили в Бучанському районі Київської області більш ніж 9 000 воєнних злочинів. Зокрема, йдеться про вбивства та поранення цивільних, зґвалтування, тортури тощо.

Нагадаємо, що 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна. Ордер видали за підозрою у незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії. 

Читайте також: Ті, хто видав ордер на арешт Путіна: як працює Міжнародний кримінальний суд і чим може допомогти українцям

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter