Офіс генерального прокурора: Російські військові незаконно позбавили волі майже 15 тисяч цивільних українців

Дата: 28 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Офіс генпрокурора відкрив понад 4 тисячі кримінальних проваджень щодо незаконного позбавлення волі майже 15 тисяч українців на окупованих територіях.

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін під час панельної дискусії, організованої Центром прав людини ZMINA, Медійною ініціативою за права людини, Всесвітньою організацією проти катувань та іншими організаціями. 

Генеральний прокурор України Андрій Костін разом з головою МІПЛ Ольгою Решетиловою. Фото: МІПЛ

За словами Костіна, українські правоохоронці встановили наразі понад 170 катівень, у яких утримували цивільних і військовополонених. За цими фактами відкрили понад 4 тисячі кримінальних проваджень щодо незаконного позбавлення волі близько 15 тисяч людей. Крім того,  261 особі повідомили про підозру, а 229 обвинувальних актів скерували до суду.

Наразі 58 воєнних злочинців уже засудили.

Також Костін додав, що в злочинах РФ на всіх територіях, звільнених від ворога і пов’язаних з катуванням та переслідуванням мирних людей, можна простежити певні масові патерни. На його думку, характер цих злочинів дозволяє стверджувати, що це не просто воєнні злочини, а саме злочини проти людяності.

Не оминув увагою генпрокурор, що робота громадських організацій є важливим джерелом інформації для правоохоронців. Завдяки співпраці з правозахисниками можна підтвердити ці висновки, а в контексті міжнародної співпраці це дозволить притягнути до відповідальності винних. 

Генеральний секретар Всесвітньої організації проти катувань Геральд Стаберок підкреслив під час заходу, що заборона катувань є однією з найчіткіших і найбільш прямих норм міжнародного права. Її зобов’язані дотримуватися всі. Попри це Росія використовує катування на окупованих територіях України як певний метод залякування, щоб перевірити людей на лояльність. 

“Це функція перевірки – це елемент фільтрації. І в такому разі цей злочин виходить на інший, значно вищий рівень”, – додав Стаберок. 

Також під час заходу правозахисники презентували спільний звіт Центру прав людини ZMINA, Всесвітньої організації проти катувань, Медійної ініціативи за права людини та інших. Він ґрунтується на 63 глибинних інтерв’ю з людьми, які прямо чи опосередковано постраждали або стали безпосередніми свідками катувань та інших видів жорстокого поводження з боку російських військових у двадцяти місцях тримання в Харківській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Київській та Чернігівській областях України. 

Нагадаємо, що в окупованому Криму посилили перевірки місцевих через успішні удари ЗСУ по військових об’єктах РФ.

Фотографія обкладинки: телеграм-канал @yigal_levin

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter