Одна з найстарших бранок Кремля Галина Довгопола отримала гастрит і дуже схудла в ув’язненні

Дата: 25 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Одна з найстарших бранок Кремля, 68-річна кримчанка Галина Довгопола захворіла на гастрит і дуже схудла в ув’язненні.

Про це виданню ZMINA розповіла Постійна представниця президента в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

Галина Довгопола. Джерело: blackseatv.com

Українку окупанти затримали за звинуваченням у “державній зраді” в листопаді 2019 року. Через цю статтю справа проходить під грифом “таємно” з боку Російської Федерації. Довгополу росіяни називали “секретною шпигункою”.

“Вона гідно витримала все, що було з нею під час суду й транспортування з Криму, не зрадила Україні. Жінка пише такі сильні листи з ув’язнення, навіть після повномасштабного вторгнення використовує патріотичну лексику: “Україна-мати” тощо”, — розповіла Ташева.

Вже в ув’язненні Галина отримала гастрит, під час депортації до російської в’язниці обморозила пальці ніг. Вона дуже схудла в ув’язненні.

Будь-яких матеріалів українська сторона не бачила, бо справа Довгополої — одна з найутаємниченіших серед політв’язнів.

“Ситуація з нею дуже складна. Ми намагаємося слідкувати за ситуацією із залученням українських правозахисників, і, звісно, наполягаємо на звільненні пані Галини. Але поки що її так само, як і інших бранців Кремля, не звільняють”, — сказала Таміла Ташева.

Нагадаємо, що Галину Довгополу ФСБ РФ затримала в листопаді 2019 року за підозрою “в скоєнні державної зради”. Вже 27 листопада незаконний “Ленінський районний суд” Севастополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Весь час до ухвалення вироку Галина перебувала в слідчому ізоляторі. Її вивезли до СІЗО “Лефортово” в Москві, а на початку 2021 року повернули до СІЗО Сімферополя.

24 березня 2021 року “Севастопольський міський суд” засудив Довгополу за статтею 275 Кримінального кодексу РФ — “Державна зрада” — до 12 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму та обмеженням свободи на один рік.

Довгополу звинуватили в тому, що вона “таємно співпрацювала з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України з метою виконання розвідувальних завдань” та начебто збирала дані про окремий авіаційний полк Чорноморського флоту, які становлять державну таємницю.

Кримська правозахисна група переконана, що справжньою причиною затримання Довгополої є її політичні погляди. Жінка публічно засуджувала російську окупацію Криму та підтримувала зв’язок з волонтерськими українськими організаціями, що діяли на підконтрольній Україні території.

У квітні 2021 року ексуповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомляла про погіршення здоров’я бранки Кремля. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter