Одіозний суддя у Черкасах захотів перекрити адвокату доступ до професії

Дата: 11 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Голова Апеляційного суду Черкаської області Володимир Бабенко, який вимагав від судді винести неправосудне рішення, захотів позбавити адвоката Романа Маселка адвокатського посвідчення.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

Під час розгляду справи про оскарження обрання Володимира Бабенка головою суду на третій термін поспіль його представник клопотав, аби Вищий адмінсуд “виніс ухвалу на адресу Вищої кваліфікаційної дисциплінарної комісії адвокатури (КДКА) для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності”.

“В ході розвитку справи в судах першої, апеляційної касаційної інстанцій адвокат Маселко, порушуючи морально-етичні норми, передбаченими правилами адвокатської етики, допускав образливі вислови на адресу голови Апеляційного суду Черкаської області Бабенка, організовував акції з метою тиску на суди, влаштовував прапогандистські кампанії в ЗМІ, мережі Інтернет заради винесення рішення в інтересах свого клієнта”, – зачитав клопотання Володимира Бабенка його представник Володимир Іоненко.

Сам Роман Маселко пояснив суду, що він є не лише адвокатом, а й активістом громадської організації “Автомайдан”, учасником групи експертів Реанімаційного пакету реформ, членом Ради громадського контролю при НАБУ і виконує різні функції.

“В певних діях я виступаю як адвокат, як це є зараз, в інших – як громадський активіст, який має свою позицію та позицію організацій, яких я представляю. У тих акціях я брав участь не як адвокат Бонадаренка, а як громадський активіст, який закликає суспільство звернути увагу на проблему”, – каже Роман Маселко.

“Ми казали, що чекаємо на рішення суду, яке воно буде. Ми жодним чином не казали, що хочемо вплинути на суд”, – додає він.

Суд окремої ухвали не ухвалив, але у коментарі Центру інформації про права людини Роман Маселко припустив, що Володимир Бабенко може самостійно звернутись до Вищої кваліфікаційної дисциплінарної комісії адвокатури.

Адвокат припускає, що в умовах адвокатської монополії та з діючою КДКА позбавлення адвокатського свідоцтва є дуже ймовірним і дієвим способом, аби закрити йому доступ до професії.

Нагадаємо, Вищий адмінсуд не задовільнив касаційну скаргу судді Апеляційного суду Черкаської області Сергія Бонадренка, у якій він оскаржував обрання головою суду Володимира Бабенка на третій термін поспіль.

Раніше повідомлялось, що Сергій Бонадаренко зазнав систематичного тиску та втручання в його роботу як судді після того, як він відмовився приймати неправомірне судове рішення на вимогу Володимира Бабенка.

2 червня народні депутати ухвалили зміни до Конституції у частині правосуддя, які розкритикували правозахисні організації платформи “Правозахисний порядок денний”. Зокрема правозахисники обурювались монополією адвокатури. 

“Будь-яка непокора адвокатів карається очільниками адвокатури позбавленням права на професію. А з очільниками дуже легко домовитись будь-якій владі про те, як себе мають поводити адвокати в тій чи іншій справі. І це дуже небезпечно для суспільства, бо ми можемо отримати таку адвокатуру, як в Білорусі чи інших тоталітарних країнах”, — пояснює виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко.

Колишній суддя Конституційного Суду Віктор Шишкін переконаний, що Верховна Рада не мала права ухвалювати зміни до Конституції через умови в країні воєнного стану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter