Одеський суддя засудив двох крадіїв до читання книжок замість в’язниці

Дата: 26 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Суддя Малиновського районного суду Олександр Гарський призначив двом чоловікам, які викрадали аксесуари з автомобілів, рік позбавлення волі умовно із зобов’язанням читати книжки. 

Про це йдеться у вироку суду. 

Малиновський райсуд Одеси. Фото: Odessa.online

У січні поточного року двоє одеситів викрали з автомобілів, що перебували на штрафмайданчику, магнітоли та інші аксесуари. Як з’ясувалося згодом, ініціатором злочину став 23-річний хлопець, а другим підсудним виявився 19-річний.

Перший виріс в інтернаті, після чого вивчився на тракториста-машиніста і працював на будівництві. Другий проживав з матір’ю, вітчимом і ще трьома молодшими братами, але освіту отримати не зміг, адже після школи одразу був змушений піти на роботу. 

На крадіжку чоловіки пішли заради грошей, а саме 75 гривень на квиток до Білгорода-Дністровського, де один з них оформляв документи на житло. Він заробляв 500 гривень на тиждень, однак і ці гроші керівництво йому затримувало. 

Суддя Гарський, вивчивши всі докази в справі, дійшов висновку, що підсудні не є небезпечними для суспільства.

“Загальновідомо, що покарання повинне бути призначене кожній особі з урахуванням індивідуальних обставин, які встановлено під час судового розгляду. Суд далекий від думки, що тільки за допомогою покарань, встановлених у кримінальному законі, можливо виправити людину. Очевидно, що це процес, який потребує окрім тривалого часу й індивідуального підходу ще й сукупності певних соціально-виховних заходів, які б могли окрім помсти від держави ще й нести розумні людські цінності. Однак якщо підходити механічно до призначення покарання, то і результат такої судової роботи буде відповідним”, – йдеться у вироку. 

Суддя постановив, що обоє мають прочитати повісті “Біле Ікло” Джека Лондона, “Пригоди Тома Соєра”, “Пригоди Гекльберрі Фінна” Марка Твена, а також вірш Тараса Шевченка “Минають дні, минають ночі…”. Але цей список літератори не є повним, а інші твори, як ідеться у вироку, “також пов’язані з власним вихованням себе в дусі поваги до встановлених у суспільстві правил і визначення своєї ролі в громаді”.

“Саме завдяки таким творам у дитини й повинні створюватись образи прекрасного, найкращого, які вона буде нести через усе життя. І, якщо людина була позбавлена такого прекрасного в дитинстві, потрібно компенсувати їй такі знання в сьогоденні. Фактично це питання духовного розвитку людини, питання любові до ближнього і поваги до права власності. У будь-якому випадку такий вид обов’язків як частина покарання повинен бути кориснішим і ефективнішим, ніж будь-яке інше покарання, що передбачено в кримінальному законі”, – зазначив Гарський. 

Це не перший вирок судді Малиновського райсуду Одеси, який привертає увагу медіа. Так, наприклад, Гарський дав три роки умовного терміну раніше судимому чоловіку, який викрутив вікно в супермаркеті та вкрав звідти шоколадних батончиків на 785 гривень. У рішенні суддя зазначав, що до скоєння правопорушення того підштовхнула відсутність освіти та брак батьківської опіки. 

Олександр Гарський. Фото: Думская

Гарський розповідав журналістам “Думской” про те, що пише свої рішення зрозумілою мовою, адже розуміє, що головним учасником будь-якого процесу є сторона, що програла:

“Саме для них я детально розписую всі деталі, всі подробиці, всі мотиви й перебіг своїх думок. Хочу, щоб людина зрозуміла, чому я ухвалив саме таке рішення і в чому саме вона була неправа”.

У рішенні в справі щодо двох одеситів суддя зазначив, що “загальнолюдські цінності повинні культивуватись і навіть популяризуватися саме завдяки судовим рішенням, які повинні бути суворо необхідними й розумно милосердними”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter