Очільнику “Джанкойського суду” в Криму Едуарду Пікулю загрожує до 15 років колонії за держзраду

Дата: 06 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Щодо нинішнього “голови” незаконного “Джанкойського районного суду” в Криму українські слідчі склали обвинувальний акт. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі за звинуваченням у державній зраді.

Про це повідомила пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим і Севастополя.

У прокуратурі вказують, що обвинувачений після окупації півострова, у 2014 році, зрадивши присязі на вірність народу України, перейшов на службу до незаконно створених судових органів та обійняв посаду голови “Джанкойського районного суду Республіки Крим”.

“На цій посаді “суддя” виніс постанови про визнання п’яти кримськотатарських активістів винними в нібито порушенні встановленого порядку організації чи проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи чи пікетування (ч. 5 ст. 20.2 КпАП РФ)”, – мовиться в повідомленні.

Йдеться про події 3 травня 2014 року. Тоді “правоохоронці” держави-окупанта заборонили в’їзд до Криму лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву. На знак протесту, виступаючи проти окупації півострова, кримські татари перекрили дорогу на декількох ділянках трас Сімферополь – Севастополь, Херсон – Джанкой – Феодосія – Керч, Сімферополь – Феодосія – Керч та ін. П’ятьох кримськотатарських активістів окупаційні силовики звинуватили в нападі та застосуванні сили до бійців колишнього українського спецпідрозділу “Беркут”. Їх притягнули до відповідальності. 

Відомство не називає імені та прізвища обвинуваченого. За інформацією з відкритих джерел, йдеться про Пікуля Едуарда Олександровича (Pikul Eduard, Pikul Eduard Aleksandrovich). 

3 травня 2014 року національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв спробував “прорватися” до окупованого Росією Криму після заборони ФСБ в’їжджати на територію півострова.

Тоді до адмінкордону Криму з материковою Україною зустрічати Джемілєва вирушили тисячі кримських татар з усього півострова, тримаючи в руках національні та українські прапори. Вони прорвалися через “живий щит” російських спецпризначенців, щоб побачити свого лідера. Але, незважаючи на це, Джемілєву так і не вдалося потрапити до Криму. Російські силовики стягнули до адмінкордону бронетехніку, заблокувавши проїзд, стріляли в повітря. Мустафа Джемілєв змушений був повернутися до Києва.

Загалом Прокуратура АРК скерувала до суду вже щонайменше 29 обвинувальних актів щодо колишніх суддів АР Крим.

Раніше Прокуратура АРК порушила кримінальні провадження щодо, зокрема, таких незаконних “суддів” на півострові: Євгена БорисенкаМаксима СичаНадії ШкольноїОльги МорозкоМарини НікіщенкоІгоря Бражника, Ігоря ЯнінаАндрія КулішоваГанни ТімофєєвоїВіктора МожелянськогоМихайла СоболюкаНадії ДвірникГанни РедькоІрини КагітіноїЕдуарда БелоусоваДениса ДіденкаОльги Гуріної, Олексія Тихопоя та Едуарда Пікуля.      

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter