“Обирай майбутнє, Україна чекає”: громадян просять розповсюдити інформацію про спрощений вступ для абітурієнтів в окупації

Дата: 30 Травня 2024
A+ A- Підписатися

З 1 червня в Україні розпочинається вступна кампанія для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій. Громадян просять розповсюдити інформацію про спрощену процедуру для таких вступників.

З таким закликом виступили українські правозахисники під час пресконференції в “Укрінформі” “Україна чекає: спрощений вступ для абітурієнтів з тимчасово окупованих та прифронтових територій”, передає кореспондент видання ZMINA.

Керівник відділу інформаційного забезпечення Представництва Президента в Автономній Республіці Крим Євген Бондаренко переконаний, що діти на ТОТ є заручниками російської тимчасової  окупації. 

Він наголосив, що українська молодь вкрай важлива для України. Після навчання вона проєктує для себе бачення країни, в якій хотіла б жити, приходить працювати на державну службу та відкриває бізнес. 

“Я — з Ялти й напередодні окупації виїхав на навчання. Мене часто запитують про ставлення кримської молоді до України, які в них є ідеї, думки, бачення. Я завжди чесно кажу, що мені в якийсь момент просто пощастило. Бо на людину впливає багато факторів: куди вона вступила, яке у неї оточення,  батьки, інформаційний простір, месиджі, наративи, в яких вона живе. І коли ми говоримо про молодь на ТОТ, тут треба розуміти, що вона є заручником та жертвою”, — сказав представник Представництва Президента України в АР Крим.

Він підкреслив, що у таких дітей немає тих можливостей, які мають їхні однолітки на вільній території України. 

Євген Бондаренко також повідомив, що, починаючи з 2014 року, держава-окупант Російська Федерація активно почала просувати різні тези, щоби зменшити кількість молодих людей з окупованих територій, які хочуть вступати в українські заклади вищої освіти. 

“Це тези прямої пропаганди, залякування, а також тези проєктування іншого майбутнього. Ті пільги, які штучно створює Російська Федерація для молоді з ТОТ, в першу чергу направлені не на вступ до закладів вищої освіти, які знаходяться на окупованих територіях, а на вступ молоді з ТОТ на територію Російської Федерації”, — повідомив він.

Він назвав такий процес колонізацією тимчасово окупованих українських територій.

“Молода людина виїжджає в далекі куточки Російської Федерації, асимілюється там. А до ВНЗ, які знаходяться на ТОТ, Росія направляє молодь зі своєї території. Для чого? Для того, щоб вони наповнювали Крим, вчилися і йшли там працювати, щоб надалі утворювалося колонізаційне населення. Це не нова практика, її Москва застосовує з 1783 року, з моменту анексії Кримського ханства”, — пояснив Євген Бондаренко. 

Євген Бондаренко звернув увагу на те, що Російська Федерація переслідує кримчан за статтею Кодексу про адміністративні правопорушення про дискредитацію окупаційної армії. Представництво Президента зафіксувало вже 802 такі справи.

“По факту їх обвинувачують не за “дискредитацію” збройних сил, а за їхню проукраїнську позицію. Вже майже половина таких справ стосується кримської молоді. Це молоді люди, які жили десять років в окупації, але вони лишаються з активною позицією. Саме, зокрема тому, ми маємо для них формувати ці умови. Ми маємо розбудовувати цю комунікацію і реалізовувати їхнє право на доступ до сучасної освіти в українських закладах вищої освіти”, — розповів він. 

Керівниця громадської організації “Донбас SOS” Віолетта Артемчук назвала спрощену систему вступу для абітурієнтів з ТОТ проривом. Майбутні абітурієнти можуть вступати до українських університетів без наявного у них атестата. Щоб їм зарахували програму середньої школи, вони мають скласти іспит з української мови та історії України. 

Віолетта Артемчук

“Уявіть собі, як може випускник донецької школи скласти українську мову, яку він не вчив онлайн. Це було б вкрай складно, якби вони складали на загальних умовах. Тому для таких абітурієнтів передбачена система, коли вони обирають собі заклад вищої освіти, і при цьому ЗВО є опірна школа, в якій вони можуть скласти ці два іспити”, — пояснила Віолета Артемчук.

“Донбас SOS” одна із громадських організацій в Україні, які безплатно консультують абітурієнтів з ТОТ та їхніх рідних. За словами Віолетти Артемчук, коли вони вперше телефонують на гарячу лінію “Донбас SOS”, то їм радять спершу визначитися із ЗВО, куди абітурієнт хоче вступити, й надалі вже контактувати з цим закладом щодо вступу.

Правозахисниця нагадала, що за квотою 2 у кожному ЗВО передбачено виділення бюджетних місць для абітурієнтів з ТОТ. Це означає, що вони можуть претендувати на бюджетні місця навіть у найрейтинговіших університетах країни. Для них також діють гарантії надання гуртожитку та соціальної стипендії. 

Відповідальний секретар приймальної комісії Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля Євген  Мазнев підтвердив, що консультують абітурієнтів з ТОТ активно в його університеті. Для них також зберігається можливість подати документи на вступ дистанційно, перебуваючи на території ТОТ. 

Віктор Куц, координатор освітнього центру “Крим-Україна” приймальної комісії Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського, запевнив, що з розумінням ставляться до абітурієнтів з ТОТ, усім надаються однакові умови. В українських ВНЗ забезпечують всебічний анонімний супровід від моменту подання заяви до моменту вступу. 

Віктор Куц

“Навіть одногрупники не знають, звідки студент, поки він або вона самі про це не скажуть… За потреби ми залучаємо громадські організації, юристів, самі допомагаємо таким дітям. В жодному разі дитина не залишиться сама. Вона завжди буде в нашій університетській родині, і цей процес буде тривати й далі”, — розповів Віктор Куц.

Правозахисники вказують, що найбільшим викликом вступної кампанії для таких абітурієнтів є питання інформування про сам вступний процес. Керівниця напряму адвокації у сфері освіти Центру громадянської просвіти “Альменда” Валентина Потапова подякувала Представництву Президента України в Автономній Республіці Крим за підтримку вступників і висловила жаль, що до пресконференції в “Укрінформі” не долучилося Міністерство освіти та науки України. 

Цьогоріч українські громадські організації об’єдналися та створили інформаційний портал для таких абітурієнтів “Вступ 2024”, який відображає усі запити абітурієнтів з ТОТ. Абітурієнтів та рідних закликають звертатися до громадських організацій у разі виникнення будь-яких питань щодо вступу. Усі консультації громадських організацій – безплатні. 

Валентина Потапова закликала розповсюджувати інформацію про спрощений вступ серед абітурієнтів на ТОТ, адже Україна на них чекає. 

"Вступ дітей з ТОТ -- це питання майбутнього та національної безпеки. Дуже важливо, щоб до вступної кампанії доєдналося українське суспільство. У кого є родичі на тимчасово окупованих територіях, дуже важливо доносити цю інформацію", сказала Валентина Потапова.

Правозахисниця розповіла, що абітурієнти дізнаються про можливості вступу від рідних та друзів на вільній території України. Часто Російська Федерація блокує українські інтернет-ресурси на ТОТ. 

Крім того, Валентина Потапова звернула увагу, що освітні центри досі не перейменувалися, що є некоректним щодо тимчасово окупованих частин Запорізької та Херсонської областей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter