Об’єднання журналістів-розслідувачів OCCRP припинило роботу в Росії

Дата: 15 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Проєкт розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP припинив свою роботу на території Росії через тиск влади країни на журналістів. 

Про це повідомили на сайті проєкту.

Затримання під час акції журналістів у Москві в серпні поточного року. Фото: AFP

За останній місяць більшість російських партнерів OCCRP внесли до списку “іноземних агентів” або “небажаних організацій”, що позначилося на їхній роботі, а деяким узагалі довелося закритись.

Російським співробітникам OCCRP запропонував переїхати до інших країн, а тим, хто відмовився, виплатили вихідну допомогу і посприяли в пошуку нової роботи.

“Ми продовжимо випускати розслідування про Росію. Російський уряд – великий гравець, який активно поширює корупцію і дезінформацію регіонально та на міжнародному рівні й намагається дестабілізувати інші країни. Ми не замовчуватимемо цього”, – наголосив один із засновників проєкту Пол Раду.

OCCRP – це некомерційна організація, заснована у 2006 році журналістами Дрю Салліваном та Полом Раду. Проєкт об’єднав журналістів-розслідувачів з усього світу, які мали на меті допомогти громадськості зрозуміти, як влаштована організована злочинність і корупція в їхніх власних країнах та урядах.

Учасники OCCRP ставали авторами великої кількості гучних розслідувань, зокрема текстів щодо справи Сергія Магнітського та панамських документів. 

Робота OCCRP, як розповідають на сайті проєкту, зумовила, зокрема замороження або вилучення 7,3 мільярда доларів корупційних активів, 317 офіційних  розслідувань, а також понад п’ять десятків звільнень з керівних посад.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter