ОБСЄ очолила представниця Швеції Анн Лінде

Дата: 02 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Із 1 січня головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі перейняла Швеція. Очільницею ОБСЄ на рік стала міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде.

Про це повідомляє Громадське.

За словами Анн Лінде, завданнями Швеції як країни, що головує в ОБСЄ, стануть захист безпекового порядку Європи, вирішення тривалих конфліктів, а також посилення демократії та гендерної рівності, цитує її пресслужба організації.

Тривалі конфлікти й кризи в районі ОБСЄ, зокрема ситуації в Білорусі, в Україні та довкола неї, а також зростання напруження в Нагірному Карабаху потребують тривалої та спільної уваги нашої організації”, — зазначила очільниця МЗС Швеції.

У грудні, виступаючи на міністерській зустрічі ОБСЄ перед набуттям нових повноважень, Лінде окремо наголосила на тому, що розвиток подій, пов’язаних з російською агресією проти України, буде одним з пріоритетів у її роботі.

“Ми будемо ґрунтуватися на наполегливих зусиллях наших попередників у пошуку стійкого політичного вирішення конфлікту, яке має повністю відповідати принципам суверенітету, територіальної цілісності, єдності та незалежності України у її міжнародно визнаних кордонах, тобто включаючи Крим та Севастополь“, — наголосила міністерка.

У Міністерстві закордонних справ України й українській делегації у Тристоронній контактній групі щодо Донбасу привітали Лінде та заявили, що найближчим часом нова очільниця ОБСЄ має приїхати в Україну.

Нагадаємо, що Рада міністрів ОБСЄ офіційно затвердила кандидатуру дипломатки з ФРН Хельги Шмід на посаді генсека Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter