Німецька дипломатка Хельга Шмід стала новим генсеком ОБСЄ

Дата: 05 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Рада міністрів ОБСЄ офіційно затвердила кандидатуру дипломатки з ФРН Хельги Шмід на посаді генсека Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ).

Про це повідомило у Twitter представництво Німеччини в ОБСЄ.

Фото:Reuters

“Тепер офіційно: пленарне засідання ОБСЄ призначило Хельгу Шмід генеральним секретарем, Матео Мікаччі директором Бюро з демократичних інститутів і прав людини, Кайрата Абдрахманова верховним комісаром з питань національних меншин і Терезу Рібейру представником з питань свободи ЗМІ”, – йдеться в повідомленні.

Хельга Шмід стане першою жінкою на цій посаді. Як повідомляє DW, міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас заявив, що Берлін підтримуватиме Шмід. За його словами, він не може уявити собі «кращої кандидатури» на посаду генсека ОБСЄ і особливо виділив «велику довіру» до Шмід. До цього призначення, з вересня 2016 року вона обіймала посаду генерального секретаря Європейської служби зовнішніх дій. Її минулий пост робив Шмід фактично “номером два” у дипломатії ЄС після верховного представника Жозепа Борреля.

Крім цього, Хельга Шмід була заступником генерального секретаря та політичним директором служби з 2011 року. Вона зіграла важливу роль з боку ЄС у внутрішньоукраїнських переговорах під час подій Революції гідності, а також під час конфлікту з Росією у 2014 році.

Шмід також відігравала ключову роль у переговорах між ЄС та Іраном щодо іранської ядерної програми.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter