Обстріли окупантами будинків у Маріуполі призвели до масового переміщення та бездомності – звіт

Дата: 09 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

В Маріуполі протягом перших місяців повномасштабного вторгнення окупанти пошкодили всі 19 лікарень, 86 з 89 навчальних закладів та 93% багатоповерхових будинків у центральній частині Центрального району. Обстріли житлових будинків стали причиною бездомності та масового переміщення маріупольців.

Про це йдеться у новому звіті Human Rights Watch, Truth Hounds і SITU Research.

Оцінку руйнувань в окупованому Маріуполі організації проводили, аналізуючи супутникові знімки, записи дронів та інші фото- та відеоматеріали, свідчення очевидців.

Дослідники зосередили свою комплексну оцінку шкоди на 14 квадратних кілометрах центру міста – це район навколо драматичного театру, по всьому проспекту Миру, головній транспортній артерії міста, і двох кварталах міста на північ і південь від проспекту Миру. Межі охоплюють вулицю Купріна на заході, бульвар Шевченка на півночі, вулицю Бахчиванджи на півдні та місце поблизу річки Кальміус.

На цій території розташовувалися 9043 будівлі, з яких нині пошкоджені 4884 (54%). Зокрема, пошкоджені 443 із 477 багатоповерхових будівель (або 93%) та 2673 із 5673 одноповерхових будівель (47%).

У результаті цього, як зазначається у звіті, десятки тисяч маріупольців втратили свої домівки та майно. Це призвело до масового переміщення та бездомності. Окрім величезних фінансових втрат, багато родин стикнулися з гострими психологічними стражданнями, оскільки їхні будинки були перетворені на руїни або стали непридатними для проживання. 

Нагадаємо, що згідно з цим же звітом, у період з березня 2022 року до лютого 2023 року в Маріуполі поховали понад 10 тисяч людей. З них щонайменше 8 тисяч загинули внаслідок бойових дій та російських обстрілів.

Водночас правозахисники наголошують, що загальна кількість загиблих може бути значно вищою. Оскільки частина могил може містити кілька тіл, а рештки інших, найімовірніше, були поховані під завалами. Деякі з них можуть залишатися в імпровізованих похованнях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter