З березня 2022-го до лютого 2023 року у Маріуполі загинули щонайменше 8 тисяч людей – звіт

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У період з березня 2022 року до лютого 2023 року в Маріуполі поховали понад 10 тисяч людей. З них щонайменше 8 тисяч загинули внаслідок бойових дій та російських обстрілів.

Про це йдеться у новому звіті Human Rights Watch, Truth Hounds і SITU Research.

Фото: MRPL.CITY

“Попри труднощі розслідування воєнних злочинів на територіях, які стали недоступними через російську окупацію, ми та наші партнери витратили майже два роки, щоб розкрити правду про жахливі злочини, скоєні російськими військами в Маріуполі. Це розслідування спрямоване на те, щоб ці злочини ніколи не були забуті, а винні постали перед правосуддям”, – сказав виконавчий директор Truth Hounds Роман Авраменко.

Тож, за аналізом супутникових знімків, фотографій і відео головних кладовищ міста учасники дослідження виявили, що майже за рік у Маріуполі були поховані понад 10 тисяч людей.

“Ми вважаємо, що щонайменше 10 284 людини були поховані на чотирьох кладовищах міста та на кладовищі Мангуша у період з березня 2022 року по лютий 2023 року. За нашими оцінками, за цей період у Маріуполі від причин, не пов’язаних з війною, загинули близько 2 250 людей. Це означає, що в місті зафіксовані щонайменше 8 034 смерті порівняно з мирним часом. Ми не можемо встановити, скільки з тих, хто був похований у місті, були цивільними чи військовими або скількох вбито внаслідок незаконних нападів”, – зазначається у звіті.

Human Rights Watch, SITU Research і Truth Hounds виявили у самому Маріуполі та поблизу нього чотири кладовища. Саме там, за їхніми оцінками, спостерігалося суттєве збільшення кількості могил, де тисячі людей були поховані в окремих могилах та могилах траншейного типу: Старокримське, Новотроїцьке кладовища, кладовище на вулиці Павлова та в селі Виноградному. Місцеві жителі також кажуть, що ідентифікували сотні поховань на кладовищі неподалік від міста у селищі Мангуш.

“Це число просто відображає мінімальну кількість людей, які, схоже, були поховані в цих місцях між цими датами. Це не оцінка того, скільки людей загинуло під час військових операцій або скільки померло протягом цього періоду з інших причин, включаючи відсутність медичної допомоги та погану якість води, або з причин, не пов’язаних з війною”, — йдеться в документі.

Водночас правозахисники наголошують, що загальна кількість загиблих може бути значно вищою. Оскільки частина могил може містити кілька тіл, а рештки інших, найімовірніше, були поховані під завалами. Деякі з них можуть залишатися в імпровізованих похованнях.

Звіт ґрунтується на 240 інтерв’ю з переважно переселенцями з Маріуполя, які провела HRW та українська правозахисна організація Truth Hounds. Також розслідувачі проаналізували понад 850 фото та відеоматеріалів, документів і десятків супутникових знімків, зроблених HRW і SITU Research. 

Нагадаємо, що у січні в тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області збільшилася кількість хворих на вірусні інфекції. Місто опинилося на порозі епідемії. Водночас окупанти не повідомляють, чи це спалах гострої респіраторної вірусної інфекції, чи коронавірусу COVID-19.

Лікарні не підготували до періоду поширення інфекційних захворювань, особливо COVID-19. У медзакладах не вистачає необхідних препаратів та обладнання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter