Обстріл станції Чаплине має всі ознаки воєнного злочину – Associated Press

Дата: 27 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Російський удар по українській залізничній станції Чаплино, у результаті якого 24 серпня загинули 25 людей, можна вважати воєнним злочином.

Про це пише Associated Press з посиланням на воєнних експертів.

Фото: Associated Press

Міноборони Росії в четвер заявило, що “після прямого влучення ракети “Іскандер” по військовому ешелону на станції Чаплине на Дніпропетровщині знищено понад 200 військовослужбовців резерву ЗСУ та 10 одиниць військової техніки, які прямували в зону бойових дій на Донбасі”.

Репортер Associated Press, який побував на місці обстрілу, не побачив підтверджень російським заявам, але переконався, що серед загиблих були діти.

Напередодні заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко повідомив, що 11-річний хлопчик загинув під завалами будинку поряд зі станцією, а шестирічна дитина – внаслідок займання автомобіля біля вокзалу. Загалом згоріли п’ять вагонів поїзда, який віз до Львова евакуйованих із міста Покровська Донецької області. Серед загиблих – родина, у тому числі 17-річна дівчина.

Як зазначає Associated Press, навіть якби серед загиблих були деякі військовослужбовці, удар все одно порушує закони війни, якщо завдає невідповідної шкоди цивільному населенню. Професор юридичного факультету Вандербільтського університету Майкл Ньютон пояснив: воєнним злочином може вважатися удар по невеликій групі військових, жертвами якого стала велика кількість мирних громадян. 

Колишній офіцер британської військової розвідки та викладач військової стратегії та права Френк Ледвідж звернув увагу на те, що “Іскандер” – дорога високоточна зброя, яка не використовується для “тривіальних” завдань. Це дає йому підстави припускати, що було завдано навмисного удару по цивільному об’єкту, а метою нібито було “порушення залізничного руху цивільних осіб по всій Україні”.

Як відомо, внаслідок удару по Чаплиному постраждала 31 особа постраждала, а ще 25 людей – загинули.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter