В Оболонському суді журналісток змушували роздягатись, аби довести: вони не Femen

Дата: 21 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

В Оболонському районному суді Києва перед початком засідання у справі про держзраду колишнього президента України Віктора Януковича сьогодні, 21 лютого, правоохоронці проводили додатковий огляд жінок, у тому числі журналісток.

Як повідомляє Страна.ua, жінки проходили чотирьохступеневу перевірку через ймовірну появу в суді президента України Петра Порошенка, який мав давати показання у справі проти Януковича.

За словами журналістки Страна.ua Галини Студенникової, на першому поверсі суду жінок просили розстібнути одяг. На п’ятому поверсі, де відбувалося судове засідання, правоохоронці проводили огляд в окремій кімнаті. Ще один раз жінок оглядали перед рамкою металодетектору біля зали засідання. І в останнє – в порожній кімнаті біля рамки.

“Перша перевірка стосувалася усіх. Три останні вибірково. Але це не для одної чи двох дівчат, а для багатьох”, – пояснила Студенникова на сторінці у Facebook.

Ще одна представниця Страна.ua Валерія Івашкіна розповіла, що на п’ятому поверсі Оболонського райсуду жінок відводили до туалету, де в межах огляду просили знімати светри, сорочки та сукні.

“Заходи безпеки для Порошенко не повинні порушувати права людей і принижувати їх людську гідність. Стаття 3 Конституції України. Людина, її життя і здоров’я, ЧЕСТЬ І ГІДНІСТЬ, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю”, – написала вона у Facebook.

Журналістка проекту “Схеми” Валерія Єгошина теж пройшла перевірку перед тим, як потрапити до судової зали. На питання, чому оглядають лише жінок, співробітниця поліції відповіла, що “в жіночої статі є такий предмет, як дві цицьки”.

У столичній поліції підтвердили посилення заходів безпеки. Речниця Оболонського управління поліції Оксана Ліщук  зауважила, що поверхневу перевірку проходили і працівники суду, і прості відвідувачі, і журналісти. Вона також додала, що тих, хто поводив себе підозріло, перевіряли більш посилено в окремій кімнаті, де перебували жінки-поліцейські.

Ініціатором детального огляду жінок, за інформацією Страна.ua, став керівник Оболонської поліції Михайло Ніконов, який перебував у той час в суді. Причиною посилення заходів безпеки стало затримання активістки руху Femen. Дівчина на ім’я Софія намагалася потрапити на судове засідання.

В поліції Києва згодом пояснили, що активістку не затримували, а запросили до відділку задля встановлення особи.

“На вході до суду її, як і всіх інших, перевіряли. В результаті її запросили до відділку поліції, щоб встановити анкетні дані. Там з нею проводять профілактичну бесіду”, – наводить слова Ліщук “Українська правда”.

За кілька годин активістку випустили. Вона розповіла, що з суду правоохоронці відвезли її до Оболонського відділку поліції.

“Весь час обіцяли, що от-от випустять. Можливо, чекали ще на когось. Забрали мій телефон, копалися в ньому, можливо, шукали контакти. А потім все ж таки відпустили”, – зазначила вона.

Президент Порошенко тим часом до будівлі суду не приїхав і давав показання по відеозв’язку. Свою відсутність він пояснив щільним графіком.

В Femen заявили про незаконне затримання своєї активістки та назвали “середньовічними” й “дикими” заходи безпеки, прийняті охороною.

“Інквізіція не пройде! Режим, що воює з жіночим тілом, приречений”, – наголошується в заяві, опублікованій на сайті руху.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter