Обмудсман взяла на контроль ситуацію з пожежею у Косівській лікарні: займання сталось, ймовірно, через свічку за упокій

Дата: 30 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини взяла на контроль розслідування пожежі у відділенні Косівської центральної районної лікарні Івано-Франківської області. Внаслідок пожежі, яку кваліфікували за статтею щодо порушення вимог пожежної безпеки, загинули вже четверо людей.

Про це повідомила Омбудсман Людмила Денісова

Наслідки пожежі

Займання на першому поверсі у реанімаційному відділенні лікарні сталось 28 грудня. Одночасно у приміщенні тоді працювало п’ять концентраторів, а тому повітря було перенасичене киснем. У ДСНС спочатку розповіли, що після смерті пацієнта з ковідом, один з працівників запалив свічку за упокій, що й стало причиною займання, однак згодом це повідомлення виправили. 

“Від контакту відкритого вогню з перенасиченим киснем повітрям в реанімаційній палаті миттєво зайнялося медичне обладнання, тканина та інші предмети. У таких умовах швидкого поширення пожежі було не уникнути”, – вважають у службі. 

Внаслідок трагедії загинули вже четверо людей: одну з постраждалих літак ДСНС доправив до Києва, однак врятувати її не змогли. Лікарі нині борються за життя ще трьох постраждалих, які отримали опіки від 20 до 80% тіла. За даними Омбудсмана, двоє з них – у критичному стані.

Рятувальники транспортують одну з постраждалих внаслідок трагедії у лікарні до Києва. Фото: ДСНС
Денісова звернула увагу, що це не єдиний випадок займання у закладах охорони здоров’я Івано-Франківської області у цьому році. У квітні, наприклад, пожежа трапилась в інфекційному відділенні Долинської центральної районної лікарні, а рівно за місяць – в Лисецькій центральній районній лікарні. В обох випадках обійшлося без жертв.

Омбудсман вже скерувала листи голові Державної служби України з питань праці Ігорю Дегнеру, міністру охорони здоров’я Віктору Ляшку, голові Івано-Франківської обласної державної адміністрації Світлані Онищук та начальнику Головного управління ДСНС в області Володимиру Чернецькому, аби ті проконтролювали додержання пожежної безпеки у закладах охорони здоров’я регіону. 

Стаття, за якою правоохоронці кваліфікували пожежу у Косівській лікарні, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Нагадаємо, що цього року у Дніпрі та Харкові трапились пожежі у приватних будинках для літніх. Згодом у більшості перевірених Омбудсманом подібних закладах виявили порушення протипожежних норм.

Фотографія обкладинки: Галицький кореспондент 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter