ОАСК відкрив провадження за позовом Януковича – Совгиря

Дата: 30 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом колишнього президента України Віктора Януковича до Верховної Ради.

Про це повідомила представниця парламенту в Конституційному Суді Ольга Совгиря.

 
Раніше, коли Янукович тільки звернувся до ОАСК з проханням відкрити позов, Совгиря наголошувала, що надійти він мав до Верховного Суду. 
 
“Відповідно до статті 22 КАСУ, справи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради підсудні Верховному Суду як суду першої інстанції, а не ОАСК”,пояснювала вона. 
 
Попри це, за даними Совгирі, ОАСК призначив розгляд справи з викликом сторін на 16 лютого 2022 року. Адресою для листування із позивачем вказали російське місто Ростов-на-Дону. 
 
Янукович оскаржує своє усунення Верховною Радою у 2014 році. Захист експрезидента називає це рішення антиконституційним і вважає, що законно усунути його від влади можна було лише за допомогою імпічменту.

Нагадаємо, цього року ЄСПЛ почав розгляд скарги Януковича проти України, що стосується подій 21 та 22 лютого 2014 року. 

2019-го суд заочно визнав його винним у державній зраді й пособництві в агресивній війні. Процес тривав 20 місяців, а розслідування злочинів, які він скоїв, – п’ять років. Захист колишнього президента подав не менш ніж п’ять апеляційних скарг на вирок, а потім ще кілька скарг на постанови цього ж суду, який відхилив заяви захисників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter