НСЖУ закликала депутатів не підтримувати доопрацьований проєкт закону про медіа: пояснюємо чому

Дата: 30 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Національна спілка журналістів України закликала парламентарів не підтримувати розкритикованого експертами та доопрацьованого законопроєкту “Про медіа”, адже документ містить загрози для свободи слова.

Про це повідомив голова спілки Сергій Томіленко. 

Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроєкт № 2693 “Про медіа” ще в травні, однак, за словами Томіленка, новий текст документа в багатьох положеннях копіює значну кількість норм попередньої версії, яка спричинила критику експертів. 

“У тексті нового документа не враховано жодної з пропозицій, поданих НСЖУ після широких консультацій із регіональними журналістами й журналістськими колективами. Медіагалузь входить до трійки найбільш постраждалих (разом із туристичною сферою та авіаційним сполученням) від пандемії COVID-19. Тому, на наше переконання, владі варто було б зосередитися на підтримці медійників у ці складні часи, як це роблять зараз у більшості демократичних країн світу. Займатися посиленням регулювання медіа в час, коли в країні одні незалежні ЗМІ припиняють діяльність, а інші скорочують обсяги й звільняють працівників, – це демонструвати абсолютну нечутливість влади до реальних потреб суспільства”, – зауважують у НСЖУ.

Також автори проєкту закону “Про медіа”  пропонують скасувати низку інших законів, зокрема тих, які гарантують права журналістів чи забезпечують економічні засади діяльності медіа. Так, у разі ухвалення нового законопроєкту втратять чинність такі закони, як “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”, “Про інформаційні агентства”, “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”. Нормам, які містяться в цих законах, не знайшлося місця в новому законопроєкті, а отже, в разі його ухвалення права журналістів будуть значно звужені. 

У новому тексті законопроєкту збережено й ідею встановлення масштабного контролю над усіма медіа, адже функцію регулятора пропонується покласти на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення.

“Це політично заангажований орган, де половину складу призначають представники політичних партій Верховної Ради, а іншу половину – президент. У Нацраді немає жодного представника безпосередньо від медіа, журналістів чи захисника свободи слова. Тому вона більш зорієнтована на санкції проти ЗМІ, ніж на захист їх інтересів і розвиток ринку”, – йдеться в заяві. 

Водночас однією з основних новацій законопроєкту є впровадження регулювання діяльності інтернет-видань. І хоча в документі зазначається, що інтернет-видання можуть пройти добровільну реєстрацію, її відсутність не буде перешкодою для накладання санкцій із боку Нацради. Такий крок у НСЖУ назвали абсолютно невиправданим. 

Спілка вимагає скерувати законопроєкт про медіа до Венеційської комісії для аналізу на його відповідність європейським стандартам та зобов’язанням України перед Парламентською асамблеєю Ради Європи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter