НСЖУ вимагає негайно звільнити затриманого в Криму журналіста “Радіо Свобода”

Дата: 17 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Національна спілка журналістів України виступила з вимогою негайно звільнити фрилансера редакції “Радіо Свобода” (RFE/RL), автора проєкту “Крим.Реалії” Владислава Єсипенка, затриманого в окупованому Криму.

Про це йдеться в повідомленні, оприлюдненому на офіційному сайті організації.

Джерело: zaxid.net

Голова НСЖУ, член виконкому Європейської федерації журналістів Сергій Томіленко наголосив, що журналістська робота – це не “шпигунство” і не “робота на спецслужби”, в чому звинувачують фрилансера. 

“Про затримання Єсипенка українська Спілка журналістів поінформує міжнародних партнерів та ще раз приверне увагу колег до надзвичайних умов, у яких працюють автори проєкту “Крим.Реалії”, – йдеться в заяві.

Затримання Єсипенка засудив президент медіаорганізації “Радіо Свобода” Джеймі Флай, він також закликав окупаційну владу Криму звільнити журналіста.

“У той час, коли Кремль застосовує переслідування і залякування проти будь-якого можливого альтернативного голосу в анексованому Росією Криму, нещодавнє затримання Владислава Єсипенка, фрилансера української служби “Радіо Свобода”, викликає тривогу. Єсипенка слід негайно звільнити, щоб він міг возз’єднатись із сім’єю”, – наголосив Флай.

Громадянина України Єсипенка ФСБ затримала в Автономній Республіці Крим 10 березня 2021 року. За попередньою інформацією, це сталося після відвідування журналістом акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулась у м. Сімферополі 9 березня 2021 року, у зв’язку його політичними поглядами.

Російська спецслужба інкримінує українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ, (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито проводив “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

Напередодні Кримська правозахисна група заявила про позбавлення українця права на захист, оскільки до нього не допускають незалежних адвокатів. Натомість Єсипенку без його згоди призначено адвоката Віолетту Синєглазову, яка вже неодноразово фігурувала в політично мотивованих справах проти громадян України, фактично захищаючи не підзахисного, а інтереси слідства.

16 березня низка правозахисних організацій засудили затримання українця, висунули вимогу негайного його звільнення й надали рекомендації міжнародним організаціям та урядам демократичних країн.

Раніше редактор “Крим.Реалії” Володимир Притула повідомив, що за роки окупації Криму понад 50 журналістів видання зазнали тиску з боку російських спецслужб. Через це 27 медійників припинили співпрацю з проєктом, а 29 покинули окупований півострів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter