Новим президентом Словаччини став Петер Пеллегріні: політик виступає проти вступу України в НАТО

Дата: 07 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Президентом Словаччини за результатами другого туру виборів перемогу здобув ексспікер парламенту Петер Пеллегріні, який набрав 53,12% голосів.

Про це повідомили на сайті Статистичного управління країни.

Петер Пеллегріні. Джерело: REUTERS

За основного конкурента нового президента, ексголову Міністерства закордонних справ Словаччини Івана Корчока проголосували 46,87% виборців.

Пеллегріні є лідером лівої партії “Голос”, що входить до коаліції разом з партією проросійського премʼєра Роберта Фіцо “Курс – соціальна демократія”. Політик співпрацював з Фіцо, зокрема, був віцепремʼєром у його уряді в 2016–2018 роках, згодом входив у партію “Курс”.

Фіцо підтримував кандидатуру Пеллегріні на виборах. Останній виступив проти вступу України до НАТО.

Натомість Корчок мав підтримку парламентської опозиції й займав проукраїнську позицію. Він обіцяв бути противагою уряду Фіцо, а також казав, що питання про вступ України в НАТО мають вирішити його члени.

Вибори президента у Словаччині відбуваються раз на пʼять років. Цього разу очільника держави обирали близько 4,4 мільйона громадян. Ця посада здебільшого церемоніальна — президент є Головнокомандувачем збройних сил, має право вето на ухвалені парламентом закони, ратифікує міжнародні договори, а також призначає вищих суддів.

Нагадаємо, що у Словаччині на дострокових парламентських виборах 2023 року перемогла проросійська партія Smer на чолі з експремʼєром країни Робертом Фіцо.

Лідер партії отримав найбільше голосів – понад пів мільйона, загалом партія набрала понад 23% голосів виборців.

У своїй передвиборчій кампанії Фіцо обіцяв припинити військову допомогу Україні, критикував антиросійські санкції, закликав до переговорів між країнами, а також виступав проти прав ЛГБТ і захищав право країни на вето в ЄС.

Уже 17 січня наступного року Фіцо підтримав прем’єра Угорщини Віктора Орбана, який виступив проти виділення 50 мільярдів євро для України, заявивши, що така фінансова підтримка не має “зашкодити” бюджету Євросоюзу. Фіцо погодився з такими позиціями Орбана: ЄС не має надавати Україні 50 мільярдів євро зі спільного бюджету й війну неможливо вирішити військовим шляхом.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у Словаччині в першому турі президентських виборів, який відбувся наприкінці березня, переміг ексміністр закордонних справ, прозахідний кандидат Іван Корчок: його підтримали 42,52% виборців.

Його опонент, член керівної коаліції та спікер парламенту Петер Пеллегріні посів друге місце з результатом 37,03%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter