Новий законопроєкт про реформу СБУ дозволяє спецслужбі анулювати ліцензії без рішення суду

Дата: 04 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Внесений до парламенту законопроєкт 3196-д щодо реформи СБУ надає спецслужбі можливості анулювати ліцензії мовників без рішення суду.

Текст документа опублікували на сайті Верховної Ради.

Законопроєкт внесла наприкінці жовтня група депутатів, зокрема Ірина Верещук та Давид Арахамія. У травні поточного року експерти розкритикували чергову ініціативу президента Володимира Зеленського, яку парламент повернув на доопрацювання, та поданий депутатами альтернативний законопроєкт.

Новий проєкт закону передбачає, що СБУ має право автоматично анулювати ліцензію, якщо запідозрить, що мовник веде сепаратистську, терористичну, диверсійну чи розвідувально-підривну діяльність або інші дії проти недоторканності держкордону, основ нацбезпеки, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. Зробити це спецслужбовці можуть за допомогою спеціального подання до Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

Експерти Національної асоціації медіа, які вивчали документ, стверджують, що анулювання ліцензії на мовлення фактично є однією з найнебезпечніших форм обмеження права на свободу вираження поглядів, гарантованого Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

“Здійснення мовлення відповідно до отриманої ліцензії на мовлення є способом реалізації права на свободу вираження поглядів. Права на свободу вираження поглядів позбавляється не одна особа, а цілий журналістський колектив. Водночас обмежується право на доступ до інформації всієї аудиторії відповідної телерадіоорганізації”, – зазначають вони в аналізі законопроєкту.

Рішення про анулювання ліцензії має ухвалювати суд з дослідженням усіх обставин справи та всіх доказів, наданих сторонами. Однак, як додають аналітики, навіть за таких умов ЄСПЛ може визнати анулювання ліцензії порушенням статті 10 конвенції.

Водночас експерти зазначають, що подання СБУ, на основі якого Нацрада має позбавляти ліцензії мовників, фактично є неперевіреною інформацією.

Здобута або створена Службою безпеки України в ході оперативно-службової діяльності інформація може бути передана іншому державному органу… у вигляді подання“, – йдеться в законопроєкті. 

Жодних вимог до змісту та порядку затвердження подання законопроєкт теж не містить.

Експерти також наголошують, що чинне законодавство про телебачення і радіомовлення і так передбачає можливість анулювання ліцензії, але лише за абсолютно прозорих, об’єктивних підстав, які не створюють загрози тиску на мовників. Можливість СБУ виступати з поданням до Нацради, за словами авторів аналізу, є й грубим порушенням конституційного статусу ради як незалежного регулятора.

“Прийняття проєкту в чинній редакції неприпустиме, навіть у першому читанні, оскільки буде створювати загрозу для незалежних медіа, а також стане кроком до порушення Україною своїх міжнародних зобов’язань щодо забезпечення базових прав та свобод”, – підсумовують вони.

Нагадаємо, що реформа СБУ була однією з вимог, які до нової влади поставили правозахисники ще в липні минулого року. Експерти тоді зазначали, що відомство успадкувало багато притаманних радянській спецслужбі функцій та працює практично без будь-якого контролю за своєю роботою. Закликав нову владу реформувати СБУ й Генсек НАТО Єнс Столтенберг

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter