Новий штам коронавірусу “Дженні” виявили в п’яти областях України

Дата: 23 Січня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні в січні нинішнього року зареєстрували дев’ять випадків нового субваріанту штаму коронавірусу Омікрон – JN.1, який називають “Дженні”.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я України.

Джерело: МОЗ України

Три випадки зараження вірусом виявили на Сумщині, по два – у Волинській та Черкаській областях та по одному в Рівненській і Запорізькій областях.

Серед захворілих в Україні лише одна людина з дев’яти мала два щеплення проти COVID-19. За клінічними симптомами медики зафіксували середній або легкий перебіг захворювання, лише одного хворого шпиталізували. Вік пацієнтів – 27–73 роки.

Щодо JN.1 у Всесвітній організації здоров’я зазначили, що вакцини, які використовуються у світі проти COVID-19, захищають також від нового субваріанту.

У МОЗ нагадали, що щеплення проти коронавірусу безоплатні та доступні у всіх областях, інформацію про найближчий пункт вакцинації (https://bit.ly/3HmM6TV), їхні адреси та графік роботи можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін нагадав, що вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді – тобто швидше вражає ослаблений імунітет. Захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби.

Тому людям, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватись із сімейним лікарем та зробити щеплення, наголосив він.

Раніше ZMINA повідомляла, що, попри те що в Україні з жовтня минулого року зафіксували понад 122 тисячі випадків захворювання на ковід, досі бустерне щеплення не отримали щонайменше 12 мільйонів українців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter