Новоутворені громади не можуть отримати кошти через законодавство

Дата: 30 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Політичні рішення щодо децентралізації ухвалені, але на законодавчому рівні вони не забезпечені, тому місцеві громади не можуть функціонувати повноцінно.

Як повідомляє кореспондентка Центру інформації про права людини, про це сказав Анатолій Октисюк, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень.

За його словами, уряд за допомогою парламенту та експертів розробив концепцію реформування регіонального самоврядування та територіальної організації влади. Також постановою Кабінету міністрів затвердили методику формування спроможних громад, зміни до бюджетного та податкового кодексу в частині ресурсної децентралізації та децентралізації фінансів.

Одним з основних пунктів експерт назвав підтримку в першому читанні змін до Конституції в частині децентралізації. У децентралізаційному пакеті також – закон про місцеві вибори, закон про добровільне об’єднання громад, а також новий закон про органи самоорганізації населення.

На місцях чинять певний опір, каже Октисюк. Процес об’єднання в політичному плані був невигідний для місцевих “князьків”, що прагнули зберегти свій вплив на рівні місцевих рад.

“Позитивним кроком можна назвати створення регіональних офісів реформ з питань децентралізації в усіх областях. Вони займаються вивченням, узагальненням та наданням практичних рекомендацій. Ці офіси дали можливість центру вивчити регіональну специфіку, бо кожна область має свої особливості”, – розповідає експерт.

Близько 6 тисяч місцевих громад ініціювали процес об’єднання, між об’єднаними громадами укладено 23 договори про співробітництво. Але проблеми із законодавством лишаються, і вони відображаються на місцевому рівні.

“Є об’єднана територіальна громада, але вона не має юридичних можливостей сформувати, наприклад, комунальне господарство, надавати адміністративні послуги, перераховувати кошти на обслуговування тих підприємств та закладів, які перебувають у неї на балансі. Наприклад, керівник однієї з громад в Чернівецькій області говорить, що вони буквально не можуть вивезти сміття, оскільки кошти в бюджеті є, але нема ніяких роз’яснень з боку Міністерства фінансів, ніяких рекомендацій з боку казначейства. І в них немає можливості розпоряджатися цими коштами”, – говорить Октисюк.

Казначейство і раніше не надто швидко перераховувало кошти, а тепер взагалі зупинило будь-який обіг, адже немає жодних інструкцій, говорить експерт.

Немає роз’яснень і від Мінфіну, в той час як місцевим громадам вже потрібно формувати бюджети.

Щоб зміни у сфері децентралізації відбувалися краще, потрібно, щоб влада надавала роз’яснення. За словами Октисюка, деякі керівники новоутворених місцевих громад вже погрожують розпустити їх, бо не мають ресурсів для вирішення господарських питань.

Нагадаємо, раніше Центр інформації про права людини повідомляв, що експерти під час обговорення змін до Конституції в частині правосуддя запропонували звільнити всіх суддів вищих судів та надати їм можливість піти у відставку або працювати у судах нижчого рівня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter