Нова резолюція ООН щодо Криму визнає Балуха, Сенцова і Куку політв’язнями

Дата: 24 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Ухвалена Генеральною Асамблеєю ООН резолюція щодо ситуації з правами людини в окупованому Росією Криму визнає утримуваних у російських в’язницях кримчан Володимира Балуха, Олега Сенцова й Емір-Усеїна Куку політичними в’язнями.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

У документі є заклик до РФ звільнити всіх українців, яких переслідують за політичними мотивами і “незаконно утримують в окупованому Криму і в Росії”. Як наголошують в “Укрінформі”, резолюції ООН вкрай зрідка містять імена політв’язнів. Серед останніх відомих випадків в історії організації – згадка дисидентів Нельсона Мандели (ПАР) й Аун Сан Су Чжі (М’янма).

Нагадаємо, Генеральна Асамблея ООН пізно ввечері 22 грудня ухвалила резолюцію про ситуацію з правами людини в Криму. Це вже третя ініційована Україною резолюція ООН про стан прав людини на окупованому півострові. Перші дві були ухвалені у 2016 і 2017 роках.

Резолюція закликає забезпечити права людини і базові свободи незаконно ув’язнених в окупованому Криму та на території Росії політв’язнів, включно з правом на медичну допомогу, доступ лікарів і фахівців міжнародних організацій, зокрема Червоного Хреста і Європейського комітету із запобігання тортурам, для перевірки стану здоров’я затриманих.

Як повідомляє представництво України в ООН, проти документа проголосували Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Чад, Китай, Коморські Острови, Куба, КНДР, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М’янма, Нікарагуа, Росія, Сербія, ПАР, Судан, Сирія, Таджикистан, Уганда, Узбекистан, Венесуела, Зімбабве. Підтримали резолюцію 65 країн.

Основна увага в резолюції приділена українським політв’язням, переслідуванням українських і кримськотатарських активістів у Криму, їх тортурам і незаконному ув’язненню, позасудовим убивствам, переслідуванням релігійних меншин, обмеженням свободи совісті, свободи слова.

17 грудня Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію “Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим і м. Севастополя (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter