Кримінальна драма “Носоріг” Олега Сенцова отримала Гран-прі кінофестивалю в Польщі

Дата: 05 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Кримінальна драма українського режисера, колишнього в’язня Кремля Олега Сенцова “Rhino / Носоріг” стала найкращим фільмом польського фестивалю “Любуське кіноліто” (Lubuskie Lato Filmowe), що відбувався в Лаґуві: стрічка отримала Гран-прі фестивалю “Золоте гроно”.

Про це повідомляється на сторінці Держкіно у фейсбуку.

Кадр із фільму “Носоріг” Олега Сенцова. Джерело: фейсбук-сторінка Держкіно

Сенцов, який зараз боронить Україну на фронті, подякував фестивалю та польському народу загалом за підтримку України.

“Я особисто і весь український народ дуже вдячні за підтримку полякам, які виявилися нашими справжніми братами та сестрами, які підтримують нас у цю важку годину, коли в нас є такий потужний ворог. З такими друзями ми обов’язково переможемо”, – сказав він.

Кадр із фільму “Носоріг” Олега Сенцова. Джерело: фейсбук-сторінка Держкіно

Сценарій фільму засновано на реальних подіях 90-х в Україні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував.

Світова прем’єра стрічки відбулася на 78-му Венеційському кінофестивалі в офіційній конкурсній програмі “Горизонти”, українська – на Київському тижні критики.

Кадр із фільму “Носоріг” Олега Сенцова. Джерело: фейсбук-сторінка Держкіно

Онлайн-прем’єра “Носорога” відбулася на стрімінговій платформі Netflix. Також стрічку купили для показу у Великій Британії, Франції, Італії та інших країнах світу.

Телевізійну прем’єру фільму Сенцова заплановано на телеканалі ZDF / ARTE.

Кадр із фільму “Носоріг” Олега Сенцова. Джерело: фейсбук-сторінка Держкіно

Стрічку створено в копродукції України, Польщі та Німеччини за підтримки Держкіно, Міністерства культури та інформаційної політики, Фондом підтримки спільного кіновиробництва та прокату кінематографічних та аудіовізуальних робіт EURIMAGES, Польським кіноінститутом, німецьким кінофондом Medienboard Berlin-Brandenburg та інших.

Фестиваль Lubuskie Lato Filmowe засновано 1969 року: на той час це був єдиний фестиваль польських художніх фільмів у країні. З 1990 року фокусується на кінематографі посткомуністичних країн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter