Норвезький уряд хоче посилити контроль за фінансовою допомогою для українських біженців

Дата: 31 Січня 2024
A+ A- Підписатися
В уряді Норвегії оголосили про посилення контролю за українськими біженцями, щоб знизити потік людей до країни. Зокрема, йдеться про обмеження фінансової допомоги та пільг.
 
Про це йдеться на сайті уряду Норвегії.
 
Фото з відкритих джерел

Нові заходи мають урівняти допомогу з програмами підтримки українців в інших країнах на Півночі Європи.

“Велика кількість новоприбулих збільшує тиск на муніципалітети щодо здатності обслуговувати населення. Щоб продовжувати контрольовано приймати переселенців з України та надавати їм належні послуги в муніципалітетах, ми пропонуємо нові заходи щодо обмеження пільг та послуг”, – заявила міністерка праці та соціальної політики Норвегії Тоньє Бренна.

Відповідно до нових змін, українці більше не отримуватимуть фінансової допомоги, якщо вирішать жити приватно, а не в притулку для біженців.

Новоприбулі українці не матимуть можливості жити в притулках для біженців з домашніми тваринами, бо держава більше не покриватиме витрати на тварин.

Діятиме вимога проживати в країні п’ять років, щоб отримати право на безоплатні стоматологічні послуги для осіб віком від 19 до 24 років, які перебувають під тимчасовим колективним захистом.

“Ми маємо уникнути ситуації, коли тиск на муніципалітети стане настільки високим, що нам буде складно допомагати Україні”, – зазначила міністерка юстиції та з надзвичайних ситуацій Емілі Енгер Мель.

Водночас уряд запроваджує вимогу мешкати в країні впродовж 12 місяців, щоб отримати право на одноразову виплату у зв’язку з народженням дитини в 92 648 норвезьких крон (8200 євро). А також вимогу щодо тривалішого періоду проживання в Норвегії для отримання базових та додаткових пільг. На сьогодні для отримання цих пільг немає вимог щодо тривалості проживання.

Скорочення виплат під час ознайомчої програми для пар без дітей приблизно на 6 тисяч норвезьких крон (530 євро) на місяць.

Нагадаємо, у Нідерландах члени партії “Фермерсько-громадянський рух” запропонували уряду повернути до України українців, які знайшли в країні прихисток від війни. 

Раніше ZMINA повідомляла, що українські біженці в Чехії, які отримують гуманітарну допомогу, у заявці вказуватимуть додаткову інформацію про доходи. Бюро працевлаштування зможуть надсилати запити про пенсії чи виплати до українських установ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter