Номінантка на Премію свободи слова Чжан Чжань, ув’язнена в Китаї, близька до смерті

Дата: 08 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Китайська громадянська журналістка, колишня юристка Чжан Чжань, яка висвітлювала перші тижні спалаху Covid-19 в Ухані та була засуджена до чотирьох років ув’язнення за “розпалюванні ворожнечі та підбурюванні до безладів” райсудом Шанхаю в грудні 2020 року, перебуває на межі смерті через наслідки оголошеного нею голодування.

Про це повідомив її брат Чжан Дзю у твіттері.

Джерело: rsf.org

За його інформацією, зараз жінка важить менш ніж 40 кілограмів за зросту 177 сантиметрів і може не пережити холодної зими в китайській в’язниці.

Джерело: скриншот повідомлення Чжан Дзю у твіттері

Чжан почала голодування понад рік тому, зараз вона не може навіть підвести голови без сторонньої допомоги, пишуть “Репортери без кордонів” (RSF). Її годують примусово через трубку в носі. Відомо, що в серпні вона 11 днів провела в лікарні.

У спільному листі, опублікованому 17 вересня 2021 року, RSF та коаліція із 44 правозахисних неурядових організацій закликали президента Китаю Сі Цзіньпіна виправдати та звільнити Чжан.

“Вона виконувала лише репортерські обов’язки й ніколи не мала бути затриманою, не кажучи вже про чотири роки ув’язнення”, – заявив голова Бюро Східної Азії RSF Седрік Альвіані.

Колишня юристка приїхала до Уханя в лютому минулого року під час спалаху епідемії коронавірусу. Влада Китаю стверджувала, що все під контролем, натомість Чжан вела стрими в соцмережах, де показувала, як крематорії працювали день і ніч. У травні 2020-го Чжан зникла і знайшлася вже у в’язниці в Шанхаї.

Серед звинувачень, висунутих їй судом, – інтерв’ю закордонним ЗМІ та дві нібито неточності в публікаціях. Чжан повідомила, що жителям доводилося платити за тести на коронавірус, а влада під час локдауну розсилала по домівках місцевих жителів гнилі овочі. Вона досі наполягає, що ця інформація правдива.

Загалом слухання в її справі до проголошення вироку тривали лише три години, й, за словами адвоката журналістки Чжана Кеке, у них “не було навіть можливості зрозуміти, що вчинила Чжан, або надати докази її невинуватості”.

“Це одна з причин, чому розгляд був такий поспішний. Журналістка не відповідала на запитання, говорила лише, що не співпрацюватиме із судом, який діє не за законом”, – уточнив він.

Станом на вересень нинішнього року в смертельній небезпеці, крім Чжан, перебувають щонайменше ще 10 ув’язнених у Китаї журналістів. Серед них – лауреат Премії свободи слова від RSF Хюань Кі, шведський редактор Гі Мінхай та уйгурський журналіст і лауреат премій Вацлава Гавела та Сахарова Ільхам Тохті.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter