Нобелівські премії з фізики та хімії отримали одразу три науковиці

Дата: 07 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Цьогорічними лауреатками Нобелівської премії з хімії стали Еммануель Шарпентьє та Дженніфер А. Дудна, а однією з трьох лауреатів премії з фізики є науковиця Андреа Гез. 

Про це повідомили в Нобелівському комітеті.

Еммануель Шарпентьє, Дженніфер А. Дудна та Андреа Гез

Шарпентьє та Дудна отримали премію за “розвиток методу редагування геному”. Вони винайшли генетичні ножиці CRISPR / Cas9, за допомогою яких можна змінювати ДНК тварин, рослин і мікроорганізмів з надзвичайно високою точністю. Завдяки їхньому винаходу вчені зможуть краще розуміти методи лікування раку та, як сподіваються науковці, спадкових хвороб. 

Щодо Нобелівської премії з фізики, то її цього року отримали троє вчених: Роджер Пенроуз, Рейнхард Генцель і Андреа Гез. Перший отримав нагороду за доказ того, що формування чорних дір є прямим наслідком загальної теорії відносності Альберта Ейнштейна. Генцель та Гез також досліджували чорні діри, а саме спостерігали за джерелом випромінювання в центрі Чумацького шляху, яке може бути надмасивною чорною дірою. 

Нагадаємо, що у 2018 році Нобелівську премію з фізики вперше за 55 років отримала науковиця. Донна Стікленд разом з колегами придумала, як створити високоінтенсивні лазери. 

Минулого року Нобелівську премію миру отримали Деніс Муквеге та Надія Марід.  Їх нагородили за “зусилля, спрямовані на припинення використання сексуального насильства як зброї війни та збройного конфлікту”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter