Німеччина виділяє 10 мільйонів євро на відновлення “Охматдиту” після російського обстрілу

Дата: 17 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку Німеччини виділить Україні 10 мільйонів євро на відновлення дитячої лікарні “Охматдит”, яка була зруйнована внаслідок ракетного удару Російської Федерації.

Про це заявила очільниця міністерства Свенья Шульце в інтерв’ю Rheinische Post.

Фото: Віталій Носач / РБК-Україна

Ці кошти будуть використані разом з внесками інших спонсорів та донорів для відновлення функціонування “Охматдиту” і підготовки лікарні до зими. Планується ремонт і технічне обслуговування фасадів, лікувальних приміщень, а також систем електро- та теплопостачання.

“Знищення дитячої лікарні показує, наскільки жорстоко і негуманно Росія веде цю війну. Ми не маємо й не будемо миритися з тим, що цього місця для лікування онкохворих дітей в Україні більше не існує. Ми запропонували українському уряду допомогу в реконструкції лікарні, щоб діти знову могли швидко отримувати необхідне лікування”, – сказала міністерка.

Посол України в Німеччині Олексій Макеєв зазначив, що з лютого 2022 року Росія повністю зруйнувала понад 210 медичних закладів в Україні та серйозно пошкодила понад 1600. Він висловив подяку за численні пропозиції допомоги з боку Німеччини після російських атак.

“Я дякую всім за це – це набагато більше, ніж просто слова співчуття. Щоб боротися з наслідками російського терору, ми повинні негайно розпочати відбудову. Німеччина вкотре надала нам конкретну допомогу. Виділивши 10 мільйонів євро, наші німецькі партнери знову продемонстрували лідерство”, – підкреслив український дипломат.

Нагадаємо, що зранку 8 липня російські військові запустили по Україні ракети та КАБи, а тривога лунала в багатьох регіонах.Частина боєприпасів полетіла на Київ, чим спричинила великі руйнування та смерті цивільних.

У момент, коли російська ракета влучила в дитячу лікарню “Охматдит”, там перебували 627 дітей. Наразі 94 дітей перевезли звідти до інших медичних закладів Києва. Водночас 68 дітей залишилися на лікування у вцілілих будівлях лікарні. Крім того, лікарі обстежили 465 дітей, які потребували планового лікування, і тимчасово виписали додому. З їхніми батьками підтримують зв’язок.

Слідчі кваліфікували обстріл російськими військовими 8 липня дитячої лікарні “Охматдит” у Києві як воєнний злочин за статтею про порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним убивством. Для удару російські військові використали ракету Х-101 – це стратегічна крилата ракета класу “повітря – земля” з використанням технологій зниження радіолокаційної помітності. Її розробило російське конструкторське бюро “Радуга”.

Незалежний міжнародний колектив дослідників, слідчих і громадянських журналістів Bellingcat підтвердив, що 8 липня 2024 року російські військові завдали удару по дитячій лікарні “Охматдит” у Києві ракетою Х-101.

Для повноцінного функціонування дитячої лікарні “Охматдит” потрібно купити 242 одиниці обладнання вартістю близько 400 мільйонів гривень.

Читайте також: Як правильно рятувати людей з-під завалів та що робити, якщо завалило вас – поради волонтерів

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter