Німеччина посилила відповідальність за мову ненависті онлайн для протидії расизму та правому екстремізму

Дата: 19 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Німецький Бундестаг ухвалив закон, що передбачає посилення відповідальності за погрози в інтернеті. 

Про це повідомляє DW.

Міністерка юстиції Крістіне Ламбрехт заявила, що ухвалений закон “слугуватиме захисту всіх людей, яким погрожують і яких ображають расисти й праві екстремісти”. 

“Ми надсилаємо зрозумілий сигнал про те, що ми не миритимемося з такими витівками й будемо рішуче протидіяти їм”, – сказала вона.

Згідно з документом, адміністрація соцмереж буде зобов’язана інформувати Федеральне відомство в кримінальних справах (BKA) про погрози вбивством, розпалювання національної ненависті, зображення актів насильства, поширення дитячої порнографії, пропаганду, використання забороненої символіки, підготування тяжких злочинів і підтримку кримінальних і терористичних угруповань.

Надалі під категорію кримінально караних діянь підпадуть погрози заподіянням тілесних ушкоджень або їхнє схвалення в мережі. Публічні образи в інтернеті можуть каратися вже не одним, а двома роками позбавлення волі.

“Зобов’язавши операторів соцмереж повідомляти BKA про випадки розпалювання національної ненависті, погрози вбивством або зґвалтуванням, ми подбали про те, щоб створити умови для якнайшвидшого початку розслідувань. На тих, хто розпалює ненависть або погрожує, чекають висунення звинувачень і вироки”, – заявила Крістіне Ламбрехт.

Закон ухвалили голосами депутатів від керівної коаліції, однак представники правопопулістської “Альтернативи для Німеччини” і лівих голосували проти, а “вільні демократи” і “зелені” утрималися.

Нагадаємо, що останніми роками Німеччину сколихнула низка злочинів, пов’язаних з расизмом та антисемітизмом. Так, у ніч на 2 червня 2019 року на терасі свого будинку з вогнепальним пораненням у голову знайшли члена Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Вальтера Любке, який активно виступав за приймання і підтримку біженців. За версією слідства, вирішальними в цьому злочині стали расистські та ксенофобські мотиви вбивці. 

Також 9 жовтня 2019 року чоловік на ім’я Штефан Б. спробував зі зброєю в руках увірватися в синагогу в Галле під час єврейського свята Йом-Кіпур і вбити вірян, які там перебували. Коли йому це не вдалося, він застрелив на вулиці жінку, а потім чоловіка в закладі турецької кухні. Під час спроби втекти зловмисник тяжко поранив ще двох людей. Того ж дня його затримали.

Уже в лютому поточного року 43-річний німець застрелив дев’ятьох людей іммігрантського походження у двох кальянних. Потім він убив свою матір і себе. Чоловік, ідентифікований як Тобіас Ратьєн, залишив по собі кілька незв’язних текстів і відеозаписів, які пропагують расистські погляди.  Зокрема, після самогубства Ратьєна правоохоронці знайшли 24-сторінкову промову, в якій нападник закликав до “повного винищення” рас, що вважав неповноцінними, а також відео, в якому він поєднав ультраправі ідеї, маніпулятивні роздуми та навів цитату Адольфа Гітлера. 

Відомо, що за останні п’ять років кількість терористичних актів, які вчинили люди, пов’язані з праворадикальними рухами або ідеологією, зросла на 320%. Дослідження показують, що за три роки такі інциденти збільшилися не тільки в чисельності, але й стали жорстокішими. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter