“Ніч дегенерації”: у польському уряді засудили виступ американського гурту з веселковими пов’язками на новорічному концерті

Дата: 04 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Виступ американського гурту “Black Eyed Peas”, учасники якого вдягнули нарукавні пов’язки веселкового кольору на новорічному концерті в Польщі, призвів до критики з боку польського уряду. Зокрема, артистів звинуватили в “пропаганді ЛГБТ” і назвали концерт “дегенерацією”. 

Про це повідомляє BBC.

Фронтмен Black Eyed Peas Вільям Адамс (Will.i.am). Фото: Euroradio

Гурт “Black Eyed Peas” вийшов на сцену з веселковими пов’язками на рукавах. Співак Will.i.am подякував полякам за їхні “відкриті серця та уми” та за те, що вони прийняли українських жінок і дітей у свої будинки після вторгнення Росії до України.

Після цього він присвятив пісню “Where Is the Love?” тим, хто відчуває ненависть протягом року, згадавши єврейську громаду, людей африканського походження та ЛГБТ-спільноту.

Виступ транслювався в прямому етері телеканалу TVP2 на польському гірськолижному курорті Закопане, тому його переглянули близько 8,3 мільйона глядачів.

Так, заступник міністра юстиції Польщі Марчин Вархол назвав цей виступ “пропагандою ЛГБТ”.

“Ганьба! Це не новорічна ніч мрій, це новорічна ніч дегенерації”, – написав він у твіттері.

Після цього польський урядовець запитав, чому гурт грав концерти в країнах з набагато гіршою ситуацією з правами ЛГБТ-людей, зокрема Катарі й Саудівській Аравії, звинувативши музикантів у тому, що вони продали свої принципи заради прибутку. Will.i.am відповів, що замість бойкотувати такі країни краще грати там, щоб надихати людей на більшу толерантність.

Марчин Вархол належить до молодшого коаліційного партнера ПіС, “Об’єднаної Польщі”, відомої своєю ворожістю до прав ЛГБТ та більшої інтеграції в ЄС. 

Водночас керівна коаліційна партія Польщі “Право і справедливість” дистанціювалася від критики члена уряду. Відповідаючи на запитання про інцидент, польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький сказав, що підтримує “сім’ю”, але виступає проти обмеження “мистецького самовираження”.

Примітно, що гурт “Black Eyed Peas” погодився взяти участь у головному новорічному концерті Польщі після того, як від цього відмовилася британська співачка Melanie C, натякнувши на незгоду з політикою польського уряду щодо ЛГБТ-спільноти.

Нагадаємо, що подібні гомофобні інциденти щодо виконавців відбуваються не лише в Польщі, а й в Україні. Так, 18 грудня, у неділю, близько десяти хлопців переважно підліткового віку в масках та балаклавах прийшли під стіни концертного майданчика Bel Etage з плакатом “ЛГБТ руйнує сімʼю”. У цей момент відбувався концерт співака Melovin’a, який у своїй діяльності активно підтримує права ЛГБТ-спільноти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter