Незалежна медійна рада звинувачує ZIK у розпалюванні ксенофобії та антисемітизму через марафон “Реванш соросятні”

Дата: 25 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Незалежна медійна рада зафіксувала ознаки розпалювання ксенофобії та антисемітизму, під час аналізу марафону “Реванш соросятні”, який відбувся у листопаді на телеканалі ZIK. Крім цього було виявлено порушення закону, Кодексу етики українського журналіста та власного Редакційного статуту телеканалу

Про це повідомляє Центр демократії та верховенства права.

Фото: Українська правда

Незалежна медійна рада проаналізувала низку сюжетів і включень, що вийшли в ефірі телеканалу ZIK 13 листопада, щодо наявності або відсутності порушень професійних журналістських стандартів з боку телеканалу ZIK, поширення мови ворожнечі та маніпуляцій. Матеріали були присвячені діяльності Джорджа Сороса та нібито пов’язаних із ним в Україні осіб та організацій, яких зневажливо називають “соросятами”.

Під час аналізу НМР звернула увагу, що ZIK включив до числа “спільників Джорджа Сороса” деяких представників влади, а також громадянського сектору, але не подав коментарів нікого з них, як і коментарів самого пана Сороса. Також журналісти та ведучі телеканалу змішували факти з власними оцінками та не посилалися на джерела інформації.

Аудиторії телеканалу подали й фактично нав’язали тільки одну точку зору, маніпулюючи думкою глядачів”, – зазначено у висновку.

НМР зауважила, що телеканал ZIK не вперше порушує питання зовнішнього впливу на Україну, але впливу лише з боку умовного “Заходу”. Питання впливу з боку Російської Федерації на цьому каналі не висвітлюють.

З боку телеканалу майже прямим текстом говориться про намагання Джорджа Сороса взяти українську владу під свій контроль, що відповідає ознакам теорії змови”, – повідомляється у висновку.

Незалежна медійна рада зазначила, що ефір телемарафону “Реванш соросятні” містить ознаки мови ворожнечі щодо організацій, які отримують підтримку від західних донорів, а сам контент розпалює ксенофобію та антисемітизм. А це є порушенням вимог закону “Про телебачення і радіомовлення”.

Також телеканал ZIK, висвітлюючи питання впливу Джорджа Сороса та нібито пов’язаних з ним осіб, не дотримався вимог посилання на джерела інформації, її об’єктивності (неупередженості), збалансованості й повноти, відокремлення фактів від коментарів та оцінок. А це є порушенням вимог закону “Про телебачення і радіомовлення”, Кодексу етики українського журналіста та власного Редакційного статуту телеканалу ZIK.

Крім того, НМР констатувала фактичну бездіяльність державного регулятора – Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка належним чином не реагує на такий контент телеканалу ZIK.

Нагадаємо, що Національна рада з питання телебачення і радіомовлення, у листопаді цього року, призначала позапланову перевірку телеканалу ZIK, підставою для якої став анонс телемарафону “Реванш соросятні” з висловлюваннями, що мають ознаки розпалення ворожнечі й ненависті.

А на початку року ZIK уже проводив марафон під назвою “Тхне Соросом”, у якому журналісти та гості розповідали про те, що американський філантроп нібито має план привласнення країн на пострадянському просторі та у світі. Після цього Нацрада також призначила перевірку, однак через карантин досі не змогла провести її.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter