Незалежна медійна рада закликала ЗМІ не допускати ксенофобії та розпалювання ворожнечі щодо біженців і мігрантів

Дата: 17 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Незалежна медійна рада закликала ЗМІ не допускати ксенофобії та розпалювання ворожнечі щодо мігрантів і біженців на тлі ситуації на кордоні Білорусі та Польщі.

Про це йдеться у відповідній заяві. 

Фото: REUTERS

Зокрема, йдеться про пропозиції німецького Бундестагу переспрямувати мігрантів і біженців з Білорусі до України, щоб тут вони очікували на розгляд їхньої заявки щодо отримання притулку в ЄС.

“Така зовнішньополітична ситуація неодмінно викликає бурхливу реакцію як з боку медіа, так і з боку політичних діячів, і, на жаль, ця реакція досить часто є відверто ксенофобською й такою, що суперечить елементарним принципам людяності”, – зазначають у заяві. 

Там наголошують, що українські медіа мають постійно зважати на соціально-політичний та безпековий контекст, у якому вони оперують і який, зрештою, наразі визначає перебіг подій у ширшому регіоні Східної Європи:

“Є вагомі підстави вважати, що Російська Федерація використовує нелегітимний уряд Білорусі як у політичному протистоянні з умовним Заходом, так і в міжнародному збройному конфлікті з Україною”. 

З одного боку, зауважують у заяві, у цій ситуації можливо очікувати будь-яких провокацій, зокрема насильницького характеру, що, втім, зовсім не означає, що всі люди, які наразі вимушені замерзати в “сірій зоні” на кордонах Білорусі, є небезпечними злочинцями або ж “агентами” держави-агресора:

З іншого боку, кінцевою метою Російської Федерації в цьому протистоянні є доведення як країн Заходу, так і України до морального банкрутства, до публічної зради цінностей гуманізму та прав людини, з якими традиційно асоціюється демократичне правління. Саме дискредитація та деградація демократії та прав людини як таких буде для сьогоднішнього керівництва Російської Федерації найбажанішим досягненням, адже світ, де панує лише право сильного, видається комфортним для них середовищем свавілля та агресії.  

НМР нагадує ЗМІ про Рекомендацію щодо запобігання мові ненависті та стереотипізації в медіа, що детально описує вимоги до медійних матеріалів, які висвітлюють вразливі групи чи описують події, що можуть спричинити суспільний резонанс або породити хвилю суспільного несприйняття стосовно таких груп.

У разі висвітлення подій щодо біженців у Білорусі, йдеться в заяві, медіа слід категорично уникати расизму та ісламофобії, не вдаватися до негативної стереотипізації вразливих груп, не допускати однобокого висвітлення подій щодо покладання на Україну надмірного фінансового тягаря чи ризику для національної безпеки.

Медіа також слід пам’ятати, що питання біженців та мігрантів є надзвичайно чутливим і потребує виховання аудиторії в дусі поваги до прав людини, людської гідності та інших загальнолюдських цінностей, зауважують у заяві. Для цього ЗМІ також необхідно пам’ятати про принципи етичної журналістики й, зокрема, про принцип гуманності: журналістика не має шкодити, а журналісти мають бути свідомі того, який вплив та наслідки їхні репортажі матимуть для інших. 

Детальні поради читайте за посиланням. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter