Незаконним “суддям” Руслану Ізмаїлову та Олексію Нанарову загрожує 12 років за депортацію громадян України із Криму – Прокуратура АРК

Дата: 20 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Двом незаконним “суддям” загрожує 12 років позбавлення волі за депортацію українців із тимчасово окупованого Криму.

Про це інформує пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим.

Будівля незаконного “Євпаторійського міського суду”

У відомстві вказують, що після того, як Російська Федерація розгорнула військову операцію із захоплення українського Криму, ці фігуранти почали працювати в підконтрольному Кремлю незаконному “Євпаторійському міському суді”.

“Судді” достовірно знали, що з 2014 року громадяни України, які мешкають на півострові, мають статус осіб, що перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вони ухвалили рішення про видворення українців із Криму”, – мовиться в повідомленні.

У прокуратурі зазначили, що згадані рішення були мотивовані нібито відсутністю дозвільних документів і недотриманням правил перебування на території РФ. Незаконним “суддям” інкримінують порушення законів та звичаїв війни, передбачені ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України. 

У повідомленні прокуратури не називають імен фігурантів, однак посадовець, який не був уповноважений розмовляти з медіа і захотів залишитись анонімним, повідомив Крим.Реалії, що йдеться про Руслана Ізмаїлова (Ruslan Izmailov) та Олексія Нанарова (Oleksiy Nanarov, Aleksey Nanarov).

Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, з початку тимчасової окупації Криму Росія проводить агресивну політику колонізації півострова. Із 2014 до 2021 року до Криму, за різними оцінками, незаконно переселилися від 600 тисяч до мільйона громадян Російської Федерації. Водночас десятки тисяч громадян України змушені були виїхати з Криму через “отруйну” атмосферу на півострові та політичні репресії, від яких найбільше потерпають кримські татари та українці.

Також як інструменти такої політики примусового видворення окупаційна влада використовує власне міграційне законодавство і законодавство про адміністративні правопорушення та незаконно створені на півострові підконтрольні їй “суди”.

18 грудня 2023 року Прокуратура АРК повідомила, що за фактом вчинення колабораційної діяльності вона оголосила про підозри 155 особам з півострова, які в тій чи іншій формі співпрацюють з державою-окупантом. 

На розгляд суду скеровано 87 обвинувальних актів. 
 
За публічного обвинувачення ухвалили три вироки. Йдеться про підприємців, які співпрацюють з ворогом у межах “оборонного замовлення” та кримську сенаторку, що підтримувала дії агресора та виправдовувала війну проти України.
 
Загалом з березня 2022 року, коли стаття 111-1 КК України (колабораційна діяльність) набрала чинності, органи правопорядку автономії розпочали 226 кримінальних проваджень за цією статтею.
 
Серед підозрюваних та обвинувачених – окупаційні кримські топпосадовці та чиновники різного рівня, правоохоронці, судді, а також підприємці, які пішли на співпрацю з ворогом і надають свої послуги в межах оборонного замовлення РФ.
 
Під час розслідування таких кримінальних проваджень прокуратура автономії зважає на обставини скоєння злочину, наявність умислу, суспільну небезпеку і масштаби заподіяної шкоди. До кожного факту прокурори підходять індивідуально. В пріоритеті ті, хто добровільно співпрацює з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією, силовими структурами.
 
Водночас у прокуратурі автономії зауважують, що російська пропаганда продовжує намагатися залякувати кримчан, що “посадять усіх”, і з початком повномасштабного вторгнення цей тиск лише посилюється. Але насправді це жодним чином не відповідає дійсності, оскільки Україна – демократична європейська країна, що не має такої мети, на відміну від РФ.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter