Незаконний суд “ДНР” призначив довічне ув’язнення 20-річному військовому 56 бригади ЗСУ Василю Шитрі

Дата: 21 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У серпні незаконний суд на окупованій частині Донецької області призначив довічне ув’язнення 20-річному Василю Шитрі – військовослужбовцю 23 окремого мотопіхотного батальйону 56 бригади ЗСУ. Василь Шитря захищав Маріуполь, поки не потрапив у полон до росіян, де його звинуватили в нібито вбивстві чотирьох цивільних. Згідно з “вироком” окупаційного “суду”, чоловік відбуватиме покарання в колонії суворого режиму.

Про це виданню ZMINA розповіла голова ГО “Полігон 56” Олена Добича.

Країнатерорист, яка напала на нашу країну, судить українських військових, які захищали свою землю. І не лише бійців з “Азову”, а й з інших підрозділів. Вони навмисно роблять убивцями наших героїв. Якщо раніше вони це приписувати лише азовцям, то тепер і хлопцям з нашої 56 бригади. Зараз Росія розпочала суди над багатьма нашими військовополоненими”, – зазначила Добича.

Згідно з версією російського слідства, Василь Шитря нібито вбив у Маріуполі чотирьох людей – двох жінок та двох чоловіків. Зробив він це начебто не лише за наказом своїх командирів, але й через особисту ідеологічну ненависть. “Злочин” нібито був скоєний між 5 та 7 квітня 2022 року на Нікопольському проспекті міста Маріуполя.

Представники слідчого комітету заявили, що допитали понад 30 свідків у справі та провели всі необхідні експертизи.

Василя Шитрю звинувачували за статтею 356 (“Жорстоке поводження з цивільними, застосування заборонених методів ведення війни”), а також за статтею 105 КК РФ (“Вбивство, скоєне організованою групою, з мотивів політичної, ідеологічної ненависті”).

Інших вісьмох захисників з 56 бригади, а саме Дмитра Довбияна, Сергія Сирченка, Дмитра Герасименка, В’ячеслава Бугайчука, Олександра Бондаренка, Мирослава Верхового, Артема Пучкова та Геннадія Бойка, слідчий комітет РФ звинуватив у жорстокому поводженні з місцевими мешканцями. 

Нагадаємо, на окупованій російськими військовими частині Донеччини так званий “суд” розглянув справи військовополонених бійців “Азову” Павла Артеменка та Антона Романюка. Обох російські бойовики незаконно відправили до колонії на 24 роки. 

Павло Артеменко, як розповідала його мама, став на захист України в 17 років та три роки служив в “Азові”. 

Антон Романюк, як і Артеменко, був серед захисників Маріуполя. 

Росіяни звинуватили обох в обстрілах житлових будинків. За версією обвинувачення, вони нібито здійснили 60 обстрілів щонайменше п’ятьох будинків та завдали збитків цим на 27 мільйонів рублів.  

Романюк та Артеменко не перші військовополонені азовці, щодо яких влаштували судилище на окупованих територіях. Нещодавно іншого бійця Андрія Богдана відправили на 25 років до в’язниці за нібито “вбивство” та “жорстоке поводження з військовополоненими”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter