Незаконно ув’язнені в Росії Афанасьєв і Солошенко повертаються в Україну

Дата: 14 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Незаконно ув’язнені в Росії Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко повертаються в Україну.

Про це повідомив президент Петро Порошенко на своїй сторінці Facebook.

Нарешті! Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв уже на борту українського літака і вилітають з Москви до України. Як довго ми боролися за цю мить!” – написав Порошенко.

Як написала у Facebook перший віце-спікер Ірина Геращенко, вона разом з  речником президента Порошенка Святославом Цеголко вилетіла за полоненими у Москву.

Вилітаємо за нашими. І за дві години вже Москва. Вже в літаку! Всі подробиці цього чудового дня за кілька годин. Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв вилітають до Києва. Доручення президента виконано. Ще двоє наших українців звільнено. Ми з Цеголком і усіма причетними щасливі!” – зазначила Геращенко.

Як повідомила прес-служба президента України, у вівторок о 17:00 орієнтовно президент Петро Порошенко зустрінеться зі звільненими з російської в’язниці українцями Геннадієм Афанасьєвим та Юрієм Солошенком.

Зустріч відбудеться у хірургічному корпусі “Науково-практичного центру профілактичної та клінічної медицини” Державного управління справами у Києві, вулиця Верхня, 5.

Як раніше повідомив російський “Интерфакс” з посиланням на джерело в Москві, після прибуття в Україну Афанасьєв і Солошенко будуть госпіталізовані. Він нагадав, що у Солошенка виявлена онкологія, а Афанасьєв страждає захворюванням крові.

Також раніше генпрокурор України Юрій Луценко заявляв про можливий обмін двох громадян Росії – Євгенія Мефьодова і Максима Сакауова, підозрюваних у справі про події 2 травня в Одесі, на Солошенка і Афанасьєва.

Водночас, як повідомляє одеське видання “Думская” з посиланням на власні джерела, Афанасьєва і Солошенко обміняли на одеських організаторів і учасників так званої “Народної ради Бессарабії” Олену Гліщинську і Віталія Діденка.

Видання нагадує, що директора телекомпанії “Нова хвиля” Олену Гліщинску арештували співробітники СБУ в квітні 2015 року. Півтора місяці тому в СІЗО у неї народився син. Крім того, у неї є ще двоє неповнолітніх дітей.

Діденко – головний редактор сайту “Інфоцентр”. Суд засудив його до трьох років обмеження волі, зараз справа перебуває на апеляції.

В свою чергу “РИА Новости” повідомили, що російський літак доставив українців Гліщинську та Діденка до Москви.

Тим часом прес-служба президента Росії повідомила, що Володимир Путін своїми указами помилував Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка.

Близько 18-ї години літак Міністерства оборони України, на борту якого були  Солошенко та Афанасьєв, приземлився в аеропорту “Бориспіль”. Як повідомляє УНІАН, літак сів на спеціальний майданчик Міністерства оборони, після чого обох українців в супроводі кортежу вивезли до лікарні.

Як відомо, в Росії 26-річному Геннадію Афанасьєву інкримінували створення на території Криму терористичного угрупування разом з Олегом Сенцовым і засудили у 2015 році до 7 років ув’язнення, а 74-річний Юрій Солошенко відбував 6-річне ув’язнення за звинуваченням у шпигунстві.

За даними Українського кризового Медіа Центру, в Росії наразі залишаються ще 29 незаконно ув’язнених громадян України, зокрема, режисер Олег Сенцов та активіст Олександр Кольченко. 

Фото з Facebook Ірини Геращенко

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter