Незаконній “судді” з Криму, яка ухвалювала вироки Чубарову та Бекірову, загрожує 15 років в’язниці за держзраду

Дата: 23 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Служба безпеки України звинуватили колишню українську суддю Юлію Цораєву (Yuliia Tsoraieva) у державній зраді за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України. Їй інкримінують співпрацю з країною-агресором та переслідування преставників кримськотатарського народу в Криму.

Про це інформують пресслужба СБУ та прокуратура автономії.

Джерело: СБУ

Після того як 2014 року Росія розгорнула військову операцію із захоплення Автономної Республіки Крим, Цораєва стала так званою “суддею” незаконного “Керченського міського суду”.

У 2020 році наказом розшукуваного Міжнародним кримінальним судом Володимира Путіна її призначили “суддею” незаконного “Верховного суду Республіки Крим”, де вона брала участь в ухваленні вироків лідеру Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову та активісту Едему Бекірову.

“Служба безпеки та ДБР зібрали доказову базу на суддю-зрадницю Юлію Цораєву, яка причетна до проведення масових репресій проти кримськотатарського народу в тимчасово захопленому Криму. Перебуваючи в складі верховного окупаційного суду на півострові, вона брала участь у винесенні тюремного вироку у сфабрикованій справі проти Голови Меджлісу Рефата Чубарова. Також Цораєва причетна до ув’язнення активіста національного руху кримських татар Едема Бекірова”, – мовиться в повідомленні СБУ.

У Прокуратурі АРК наголошують, що “своїми діями та рішеннями ця “служниця Феміди” сприяла переходу чинної в Криму української судової системи на ведення правосуддя за російським законодавством та сприяла РФ у проведенні підривної діяльності проти нашої держави”.

Публічних коментарів Юлії Цораєвої наразі немає. Якщо її провина буде доведена, їй загрожує до 15 років позбавлення волі.

Раніше представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева заявила, що “одним із пріоритетних завдань України після деокупації Криму стане виявлення та притягнення до відповідальності тих, хто сприяв російській анексії півострова”. За її словами, ті, хто вчиняв злочини проти людяності та воєнні злочини, порушував права людини та скоював злочини, визначені як геноцид, мають бути притягнуті до відповідальності.

Напередодні ZMINA повідомляла, що Рада адвокатів України відмовилася розглядати звернення голови правління ZMINA і Центр інформації про права людини – офіційна назва громадської організації. Публічна назва – ZMINA. Тетяни Печончик про порушення з боку низки кримських адвокатів Правил адвокатської етики та не стала надавати оцінки їхнім діям. РАУ відклала розгляд звернення правозахисниці до завершення воєнного стану. 

Як відомо, деякі кримські адвокати, співпрацюючи зі слідством ФСБ, не захищають своїх підзахисних, не звертають уваги на катування та погіршують їхнє становище. Водночас НААУ залишає їх чинними адвокатами України. 

Така ситуація відбувається на тлі переслідувань у різних формах з боку окупаційної влади низки українських адвокатів у Криму, зокрема Лілі Гемеджи, Еміне Авамілєвої, Айдера Азаматова, Еміля Курбедінова. НААУ не оприлюднювала жодних позицій щодо переслідувань українських адвокатів у Криму, попри те що це її обов’язок за міжнародними стандартами та законодавством України.

Тетяна Печончик назвала рішення НААУ №96 про відкладення її звернення до завершення війни подвійними стандартами, оскільки орган адвокатського самоврядування анулював адвокатське свідоцтво Валентину Рибіну під час війни. 

Минулого року есбівці затримали проросійського політика, лідера партії “ОПЗЖ” Віктора Медведчука. Його підозрювали в державній зраді та розграбуванні національних цінностей.

Раніше Рух “ЧЕСНО” оприлюднив матеріал, у якому описав значний вплив на НААУ з боку кума Володимира Путіна Віктора Медведчука. Адже цей орган адвокатського самоврядування очолює Лідія Ізовітова, яку називають соратницею та подругою Медведчука.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter