Незаконне стеження за активістом Миколою Виговським: СБУ не внесла відомості до ЄРДР

Дата: 24 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України не внесла відомості до ЄРДР щодо незаконного стеження за громадським активістом Миколою Виговським, адвокати потерпілого оскаржують бездіяльність правоохоронців у суді.

Про це 23 листопада повідомили на сторінці “Юридичної компанії Міллер” у фейсбуку.

Джерело: фейсбук-сторінка Миколи Виговського

Заяву до СБУ за фактом стеження та прослуховування адвокати Виговського подали ще 8 листопада. Служба провадження не відкрила та переспрямувала заяву до головного управління СБУ в Києві та Київській області. Станом на сьогодні провадження так і не відкрито, уточнили юристи.

Вони нагадали, що 12 жовтня 2021 року активіст знайшов прикріплений до дна свого автомобіля GPS-трекер – пристрій, що використовується для відстеження пересування. 25 жовтня в автівці Виговського виявили пристрій для прослуховування, який записував розмови та, ймовірно, передавав особам, які його встановили.

Заяву до СБУ юристи подали щодо порушення недоторканності приватного життя – стаття 182 та незаконного використання спеціальних технічних засобів отримання інформації – стаття 359 Кримінального кодексу України. Слідчий, відповідно до статті 214 КПК України, не пізніше ніж через 24 години після подання заяви зобов’язаний внести відповідні відомості до ЄРДР, розпочати розслідування та за добу з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з ЄРДР, уточнили вони.

“Рішення про відкриття провадження, як того вимагає ст. 214 КПК України, так і не прийнято, витяг з ЄРДР заявнику не надано. Тому бездіяльність уповноважених осіб СБУ нами оскаржена в суді”, – йдеться в повідомленні.

Згідно з позицією захисту Виговського, законне спостереження може проводитися тільки в кримінальному провадженні, у всіх інших випадках такі дії є незаконним втручанням у приватне життя та потребують відповідного реагування від правоохоронців.

“Ми подали запити до Офісу генерального прокурора, Національної поліції України та Служби безпеки України. Проте з наданих відповідей так і не вдалось отримати інформацію про те, чи могли проводитися НСРД (негласні слідчі (розшукові) дії. – Ред.) відносно нашого клієнта”, – розповіли адвокати.

На їхнє переконання, досі існують підстави вважати, що прослуховування велося незаконно, тому “питання відкриття кримінального провадження та встановлення осіб, якими здійснювалося стеження за громадським активістом Миколою Виговським наразі є досить важливим”.

Джерело: скриншот з фейсбук-сторінки юридичної компанії Міллер

Юристка кримінальної практики Наталія Баранова так прокоментувала ситуацію з активістом: “У Виговського є підстави остерігатися за власну безпеку та втручання в приватне життя. Відповідно, подія потребує негайного реагування з боку правоохоронних органів та належного досудового розслідування”.

Захист активіста планує після задоволення поданої скарги отримати ухвалу та вимагати внесення відомостей до ЄРДР. Надалі юристи ініціюватимуть низку слідчих (розшукових) дій, зокрема:

  • першочергово допитати Виговського та визнати його потерпілим;
  • провести всі необхідні експертизи;
  • отримати відеозаписи з камер відеоспостереження в місцях, де могли бути встановлені пристрої стеження та прослуховування.

Пізніше в компанії уточнили, що з повідомлення Радіо Свобода дізналися, що СБУ начебто скерувала заяву Виговського за фактом незаконного прослуховування та спостереження до Національної поліції України. Таку відповідь працівники служби надали у відповідь на запит журналістів. Вона суперечить офіційній відповіді СБУ адвокатам активіста, в якій повідомляється, що заяву перенаправлено до Головного управління СБУ у Києві та області.

Представники СБУ телефоном повідомили юристам, що заява досі знаходиться на розгляді та рішення щодо відкриття кримінального провадження ще не прийнято.

Джерело: скриншот з фейсбук-сторінки юридичної компанії Міллер

За словами адвоката Масі Найєма, захист Виговського зробить все для того, що кримінальне провадження у його справі було відкрите.

“Крапку в цій історії поставимо лише коли отримаємо відповідний витяг з ЄРДР, тоді рухатимемося далі”, – сказав він у коментарі ZMINA. 

Нагадаємо, що Виговський є співзасновником Громадського сектору Євромайдану, коаліції “Реанімаційний пакет реформ”, екскоординатором Руху “Чесно”, учасником ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?”, співорганізатором і ведучим акцій на підтримку Сергія Стерненка та проти свавілля правоохоронців, а також співорганізатором Маршу за Київ.

Керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна вважає, що життю і здоров’ю активіста загрожує небезпека, тому Центр надасть йому захист, допоки він не отримає його від правоохоронців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter