Netflix звільнив організаторку страйку робітників, обурених трансфобними жартами в шоу, що виходить на платформі

Дата: 19 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Керівництво компанії Netflix звільнило співробітницю за підозрою в розкритті журналістам конфіденційної інформації про кілька проєктів онлайн-кінотеатру. За даними медіа, йдеться про вагітну темношкіру жінку, яка організувала групу для страйку транслюдей серед робітників.

Про це повідомляє The Verge.

Дейв Шапел. Фото: Shane Gritzinger / FilmMagic

У заяві компанії наголосили, що звільнення стосується витоку інформації щодо шоу стендап-коміка Дейва Шапела “The Closer”. На початку жовтня на платформі вийшов шостий випуск проєкту, в якому Шапел порушував серед іншого теми фемінізму та трансгендерів. 

У виступі він декілька разів жартома називав себе трансфобом та кепкував, наприклад, щодо присудження трансгендерній олімпійській чемпіонці Кейтлін Дженер титулу “Жінка року”.

“Гендер – це факт. Факт. Кожній людині в цьому залі, кожному на цій Землі, довелося пройти між ногами жінки, щоб з’явитися на світ. Це факт. Але… Я це не до того, що трансжінки – це не жінки. Я до того, що ***** (геніталії. – Ред.), які в них є… Розумієте, про що я? Не те щоб це не ***** (вагіна. – Ред.). Може, на смак і те саме, але на ділі не зовсім воно”,говорив комік. 

Під час виступу Шапел підвів до думки про те, що в людині слід поважати її унікальний життєвий досвід.

Випуск розкритикували телевізійні експерти та ЛГБТ-активісти, а невдовзі на сайті видання Bloomberg вийшов матеріал, у якому йшлося, зокрема, про бюджети шоу. Виявилося, що за продукт, знятий Шапелом, керівництво платить десятки мільйонів доларів, водночас кошти, які отримували творці інших популярних шоу, були в рази менші. 

“Ми звільнили співробітника, який розкрив конфіденційну комерційну інформацію особам за межами компанії. Ми розуміємо, що цим співробітником могло рухати розчарування в Netflix як компанії, але ми щосили намагаємося підтримувати культуру довіри та прозорості”, – йдеться в заяві компанії.

Фото: Valerie Macon / AFP

20 жовтня частина співробітників Netflix мала вийти на акцію протесту через трансфобні жарти Шапела, однак після звільнення організаторки акції не відомо, чи вона відбудеться. 

“Усі ці білі люди ходять навколо, розмовляючи з пресою та публічно виступаючи у твіттері, і єдина людина, яку звільняють, – це темношкіра людина, яка весь час мовчала. Це абсурд, і це ще більше показує, що темношкірі люди є цільовими в цій розмові”, – обурюється звільнена жінка.

Раніше щодо жартів Шапела вже висловлювалась інша співробітниця компанії Терра Філд. У твіттері вона написала, що проблемою виступу коміка стали не жарти про транслюдей, а висміювання самого їхнього існування. 

“Просування TERF-ідеології і Акронім від trans-exclusionary radical feminist – радикальні феміністки, які виключають трансгендерів. (що, власне, наша компанія і зробила, надавши майданчик для таких висловлювань) безпосередньо шкодить транслюдям. Це не нейтральна дія. І в цього аргументу не може бути двох сторін. Це суперечка між транслюдьми, які хочуть жити, і людьми, які не хочуть, щоб ми жили. Але від цього всі відмахуються, стверджуючи, ніби ми ображені. Адже якщо просто назвати нас “занадто чутливими”, то нас буде легше ігнорувати”, – написала вона. 

Невдовзі після того, як слова Філд почали активно обговорювати в мережі, її відсторонили від роботи. 

Обурені ситуацією співробітники Netflix вимагають, щоб компанія визнала шкоду, якої випуск шоу завдав транслюдям, і зобов’язалася публікувати на стримінгу більше ЛГБТ-контенту.

Нагадаємо, що вже декілька років минуло відтоді, як Всесвітня організація охорони здоров’я вилучила трансгендерність із переліку психічних розладів, однак досі транслюди продовжують стикатися з дискримінацією у всьому світі. 

Нещодавно в Німеччині вперше в історії депутаткою Бундестагу стала трансгендерна жінка Тесса Гансерер.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter