Немає законних підстав: Зеленський не позбавлятиме Медведчука звання заслуженого юриста

Дата: 30 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Голову “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука не позбавлятимуть звання “Заслужений юрист України”, адже для цього немає законних підстав. 

Про це повідомили в Офісі президента Володимира Зеленського

Чинне законодавство передбачає, як зазначили у Зеленського, два механізми позбавлення державної нагороди України:

  • згідно зі статтею 16 Закону “Про державні нагороди України”, президент може позбавити державних нагород лише в разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом;
  • згідно зі статтями 1, 3–5  Закону “Про санкції”, позбавлення державних нагород, інших форм відзначення може бути застосовано як персональну санкцію до фізичної особи – нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, суб’єктів, які ведуть терористичну діяльність.

У президента також додали, що рішення щодо застосування персональних санкцій за Законом “Про санкції” проводиться за пропозиціями Верховної Ради України, президента України, Кабінету Міністрів, Національного банку, Служби безпеки України та ухвалюється Радою національної безпеки і оборони. Тільки після цього рішення вводиться в дію указом президента України та набирає чинності з моменту його видавання.

“Матеріали, що відповідають визначеним законом підставам для прийняття Главою держави законного рішення, до Офісу Президента України не надходили”, – зазначили у Зеленського. 

Нагадаємо, що на початку грудня петиція за позбавлення Медведчука звання “заслуженого юриста” набрала необхідну кількість підписів. На думку автора петиції, Медведчук не має права носити звання, адже за часів своєї прокурорської діяльності допомагав владі СРСР судити дисидентів, зокрема Василя Стуса та Миколу Кунцевича.

Як відомо, Віктор Медведчук активно намагається приховати свою роль у справі Василя Стуса, якого радянська влада відправила на п’ять років до в’язниці за антирадянську діяльність. Задля цього олігарх, зокрема, вимагає заборонити розповсюджувати книгу журналіста Вахтанга Кіпіані про цей процес. 

ZMINA докладно розповідала про позовні вимоги Медведчука та чому, на думку адвокатів Кіпіані, вимогу заборонити розповсюджувати примірники книги можна назвати непропорційним втручанням у свободу слова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter