Нейромережа UADamage рахує знищене житло українців: як це працює?

Дата: 16 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Проєкт UADamage за допомогою штучного інтелекту створив інтерактивну мапу знищеної та пошкодженої нерухомості. За попередніми оцінками, росіяни знищили та пошкодили понад 130 тисяч житлових будівель, з яких 115 тисяч приватні, 15 тисяч – багатоповерхівки. Житло втратили понад пів мільйона українців.

Про це повідомляє “Економічна правда”.

Скриншот із сайту UADamage

У січні 35-річний підприємець із Ковеля Віталій Лопушанський і його друг Олександр Корнієнко вирішили створити маркетплейс NeuroMarket. Це платформа, де можна придбати штучну нейронну мережу – алгоритм обчислення, який самонавчається. 

На другий день повномасштабного вторгнення Лопушанський відправив дружину з дитиною до Болгарії і записався в тероборону, займався аеророзвідкою та волонтерством.

“Через три тижні зрозумів, що треба використати нашу експертизу на користь Україні. Почали “брейнштормити”, збирати успішні бізнес-кейси. Знайшли приклад використання нейронної мережі американською компанією для збору статистики стосовно ушкоджень житла після урагану”, – пригадує підприємець.

Віталій чув про значний масштаб руйнувань у Маріуполі й знав, що ніхто в Україні не застосовує нейромережі для аналізу збитків. Він вирішив використати свої знання для створення інтерактивної мапи пошкодженої нерухомості.

Розробити першу версію UADamage допоміг український інженер-дослідник у сфері комп’ютерного бачення і машинного навчання Євген Хведченя. Євген розповів, як працює його нейромережа, а команда Віталія допрацювала це рішення і перевірила ефективність на супутникових знімках Маріуполя.

Тож одна частина нейромережі виокремлює на знімку будинок, а інша її частина порівнює його стан з довоєнним. Мережа визначає чотири типи ушкоджень: повністю зруйновано (обвал понад 50% площі), суттєві пошкодження (обвалені дах та стіни), незначні пошкодження (сліди вибухів), пошкоджень не виявлено. У результаті мережа створює графічне представлення даних, де всі чотири значення показані різними кольорами. 

За словами Лопушанського, дані про пошкоджене майно збирають багато організацій. Це відбувається на центральному рівні через сервіс “Пошкоджене майно” в “Дії”, на обласному та районному рівнях. Він вважає, що UADamage прискорить та полегшить відновлення житла в Україні.

Нагадаємо, що за понад п’ять місяців повномасштабного військового вторгнення в Україну війська РФ атакували цивільні об’єкти в 60 разів частіше, ніж військові. Найбільше від обстрілів потерпає інфраструктура прифронтових міст. За цей час понад 3,5 мільйона осіб втратили власне житло.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter