Кількість українців, які втратили домівки через російську військову агресію, перевищує 3,5 мільйона осіб – РНБО

Дата: 31 Липня 2022
A+ A- Підписатися
За понад п’ять місяців повномасштабного військового вторгнення в Україну війська РФ атакували цивільні об’єкти у 60 разів частіше, ніж військові. Найбільше від обстрілів потерпає інфраструктура прифронтових міст. За цей час понад 3,5 мільйона осіб втратили власне житло.
 
Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.
 
Зруйноване приймальне відділення лікарні в Ізюмі. Архівне фото. Джерело: фейсбук-сторінка Володимира Мацокіна

“Всупереч заяві Путіна, що “по жодних цивільних об’єктах російська армія ударів не завдає, за 5 місяців війни Росія атакувала цивільні об’єкти майже у 60 разів частіше, ніж військові. В цифрах це 17,3 тис. ударів по цивільних об’єктах і близько 300 – по військових. Насамперед окупанти завдають ударів по цивільній інфраструктурі міст, розташованих уздовж лінії фронту”, – повідомляють у Центрі протидії дезінформації.

Таким чином Кремль розраховує, що обстріли спонукають місцевих жителів припинити опір та виступити проти “київського режиму”, вважають у ЦПД.

Ця тактика “випаленої землі”, як наголошують аналітики, прийшла на зміну проваленій ставці російської армії на мобільні групи проникнення вглиб країни.

Так, пошкоджено чи зруйновано понад 50% усього житлового фонду Маріуполя, Харкова, Чернігова, Бучі, Сєвєродонецька та Лисичанська. Кількість українців, які залишилися без даху, вже перевищує 3,5 мільйона осіб, або 8% населення країни.

Ціллю російських атак стали медичні, освітні заклади, культурні об’єкти.

По всій країні зазнали пошкоджень понад 830 закладів охорони здоров’я, 2 129 освітніх установ, понад 530 об’єктів культури та мистецтв.

Однією з причин попадань по цивільних об’єктах у ЦПД називають і низьку точність російської зброї та використання застарілих або хибних даних. За даними ЦПД, понад 70% російських ракет не вражають намічених цілей.

У Центрі протидії дезінформації наголошують, що безвідносно до причин, тактика “випаленої землі” у всьому світі є воєнним злочином і тероризмом.

Нагадаємо, на тимчасово захоплених РФ територіях України росіяни зруйнували 87 медичних закладів. Загалом на окупованих територіях розташовані понад 400 медичних закладів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter