“Нечесна гра”: У Росії правозахисники та активісти працюють, наче на мінному полі – Amnesty International

Дата: 17 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

З моменту повернення до влади Володимира Путіна у 2012 році в Росії з’явилися нові репресивні закони, практики з переслідування правозахисників та активістів. Це справило травматичний ефект на життєво важливу роботу правозахисників у цій країні.

Про це йдеться в доповіді правозахисної організації Amnesty International “Нечесна гра: переслідування правозахисників у Росії посилюється”. 

“Правозахисна робота в Росії – це наче ходити мінним полем. Щодня перед ними постають нові загрози. На них нападають невідомі, яких правоохоронці ніколи не знаходять. Їх переслідують у межах кримінальних справ і ув’язнюють за злочини, яких вони не скоювали. Вони зазнають фінансового голоду через блокування банківських рахунків та високі штрафи. А нав’язливі державні ЗМІ фокусують свою увагу на рідних правозахисників”, – каже дослідниця Amnesty International з питань Росії Наталія Прилуцька

Документ англійською та російською мовами розкриває широкий спектр інструментів, які російська влада використала за останні сім років, щоб обмежити, протидіяти чи зупинити правозахисну роботу. До цих інструментів входить схвалення обмежувальних законів, переслідування правозахисників і потурання нападам на них та погрозам. 

Найбільше правозахисників та ЛГБТ-активістів постраждало в Чечні. Вони зазнавали найсуворіших атак. До прикладу, засновник ЛГБТ-мережі Ігор Кочетков із Санкт-Петербурга, який викрив злочини проти геїв у Чечні, у поширеному в соцмережах відео отримав у січні 2019 року погрози вбивством. 

Після арешту та ув’язнення в Чечні очільника регіонального центру “Меморіал” Оюба Тітієва за політичними мотивами правозахисна робота в цій республіці стала майже неможливою. Багато активістів зупинили свою роботу, дехто працює в регіоні дистанційно. Обмеження мали значний вплив на Північний Кавказ. 

“Ми закликаємо російську владу припинити репресії, звичні методи роботи та неупереджено й ефективно розслідувати злочини, що скоювалися проти правозахисників та активістів. Вона також має скасувати обмежувальні закони, які підривають роботу громадських організацій, і дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань у сфері прав людини для того, щоб захищати тих, хто захищає інших”, – наголосила Наталія Прилуцька. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter