Небайдужіші з небайдужих. Визначені лауреати волонтерської премії “Євромайдан-SOS”

Дата: 01 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

У середу у київській галереї Арт Причал вручили волонтерську премію ініціативної групи “Євромайдан-SOS”. З-поміж 110 номінантів журі відзначило трьох волонтерів.

Серед номінантів – колишній хорватський футболіст Івиця Пирич, а нині – почесний консул України в Хорватії; військовий психолог Світлана Литвчинук; волонтер Штабу Національного спротиву Іван Звягін та ще понад 100 небайдужих людей, передає “5 канал”.

“Я привіз 700 дітей та 200 солдатів на відпочинок та реабілітацію. Коли мені було 12 років, почалась війна у Хорватії, тому дуже добре розумію ці дні жаху”, – каже Івиця Пирич.

Члени журі мали обрати лише трьох переможців. Вони переконують, що і досі під враженням від кожної історії.

“Це люди, які, будучи невиліковно хворими, все одно віддають своє останнє. Інші своїм оптимізмом заряджали, викликали повагу та захват. Були такі “бойові швачки”, які для цілих дивізій пошили спідню білизну. Також було цікаво. Дійсно, було дуже важко обрати”, – ділиться враженнями член журі Ярослав Жилкін.

“У нас критерій, що нагороджуємо тих, кому найважче в тих обставинах, в яких він є. Тому що насправді всі молодці, всі герої вони проявляють себе неймовірним чином, що я дивуюся як такі люди існують”, – додає активістка ініціативи “Євромайдан-SOS” Анастасія Черноштан.

Перший переможець премії “Євромайдану SOS-2016” – Антон Дубішин, який через невиліковну хворобу пересувається на візку. Отримує пенсію, частину якої перераховує на потреби бійців, і він такий не один.

“22 людини – це особливі хлопці та дівчата, такі самі як я. І ми з пенсії своєї закуповуємо харчі, бензопили, аптечки і потім все це передаємо через волонтерів”, – каже Антон Дубішин.

Ще однією переможницею стала Людмила Глондар. Її брат у полоні бойовиків майже 2 роки.

Ще одна премія – глядацьких симпатій. Найбільшу підтримку серед номінантів отримав 80-ти річний Аскольд Георгійович. Третій рік поспіль у день пенсії чоловік приносить у волонтерський центр на Фролівській 100 гривень.

“Великих подвигів я не здійснював і не здійснюю. Не треба перебільшувати. Серце просить, те і роблю”, – каже дідусь.

30 листопада 2014 року громадські активісти та просто небайдужі люди створили ініціативу Євромайдан SOS задля захисту прав тих, хто відстоював демократичні цінності під час Революції Гідності. У цей день Євромайдан SOS уже третій рік поспіль скликає волонтерів з усієї країни, щоб сказати їм “спасибі”.

Цього року на премію було номіновано вдвічі більше волонтерів ніж торік – 110 осіб, серед яких професійне журі обрало трьох переможців премії.

До складу журі увійшли: письменник Сергій Жадан, телеведуча Соломія Вітвіцька, музикант Саша Кальцова, керівник Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська, керівник гуманітарної місії “Чорний тюльпан” Ярослав Жилкін, адвокат родин Небесної Сотні Євгенія Закревська та координатор ініціативи Євромайдан SOS Олександра Матвійчук.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter