Не сподобався одяг: у Львові невідомі напали на 18-річного хлопця та погрожували йому пістолетом

Дата: 08 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Минулого тижня в Львові стався черговий напад на ґрунті ненависті: компанія хлопців побила 18-річного юнака за те, що їм не сподобався його одяг. У молодика з-під одягу було видно живіт. 

Про інцидент розповіла правозахисна організація “Гендер Зед”. 

Фото: “Гендер Зед”

“Я вчуся у Тернополі. Минулого тижня я поїхав до Львова на музичний фестиваль. Ми добре провели час і у неділю мали потяг назад. Біля театру опери та балету у Львові є продуктова крамниця. Я зайшов туди, щоб купити їжі перед поїздом. Перед входом була компанія хлопців. Їм не сподобалося, що у мене з-під одягу було видно живіт”, – розповів потерпілий, імʼя якого не називають.

Коли юнак купив продукти та вийшов з крамниці, компанія пішла за ним, вигукуючи гомофобні образи. 

“Один підійшов і вдарив мене в обличчя. Я втримався на ногах і дістав телефон, аби подзвонити 102. Але хлопець дістав пістолет. Мені наказали сховати телефон, і я послухався. Після цього вони накинулися на мене, і я втратив свідомість”, – додав постраждалий.

Він отямився вже у “швидкій”. У лікарні хлопцю наклали шви й після цього він побіг на потяг. Вже у Тернополі він написав заяву, утім, поліціянти сказали, що побої можна не знімати, оскільки цей напад все одно розслідуватимуть як хуліганство. 

“Навіть якщо щось піде не так і до суду справу закриють, я не буду нічого робити. У мене нема на це сил. Нападників у Львові знають. На них вже написали з десяток заяв. Знайомі кажуть, що вони “дружать” з місцевою поліцією. Я вирішив не мовчати. Люди мають знати, що такі напади трапляються. Когось можуть побити просто через одяг”, – резюмував він.

У “Гендер Зед” тим часом зазначили, що зараз у Верховній Раді знаходиться на розгляді законопроєкт №5488, який пропонує посилити покарання за злочини на ґрунті ненависті, і містить серед переліку ознак, за якими заборонена дискримінація, сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність. 

“Законопроєкт готовий для голосування, але ніяк не виноситься до сесійної зали. Весь час гомофоби отримують мінімальні покарання за напади на ЛГБТ+ людей. Якщо взагалі отримують”, – додали в організації.

Нагадаємо, що цими вихідними в Києві двоє чоловіків напали на стендап-комікесу Вєсту Гунченко. Інцидент стався в одному з місцевих барів, де невідомі чоловіки, сприйнявши дівчину за чоловіка, почали ображати її вербально та вдарили по обличчю. 

Напад стався, коли комікеса йшла з вбиральні до свого столика. Один з відвідувачів схопив її за лікоть і почав грубо вичитувати, запитуючи, чому вона “виглядає як пі**р”, і наказав їй вдягатися “нормально, як мужик”.

“Поки я зрозуміла, що це він не жінці пропонує вдягатися “як мужик”, а мене вважає чоловіком, втрутився його приятель. Я вважала, що врятована, але приятель підтвердив думку попереднього гомофоба й навіть ляснув мене по щоці, щоб я “отямився”, – написала Гунченко.

Далі комікеса пояснила одному з нападників, що вона жінка, і тоді той придивився і пропустив її. Після цього Вєсті вдалося втекти до свого столика.

Зі свого боку заклад, у якому трапилася ця ситуація, швидко відреагував на конфлікт. Там пообіцяли знайти нападників і більше ніколи не впускати їх у бар.

Читайте також: Злочинна нетерпимість: з чим пов’язана нова хвиля квірофобних нападів та як цьому запобігти

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter