Влада п’яти середньоазіатських країн тисне на ЗМІ, які висвітлюють війну в Україні

Дата: 20 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Влада п’яти середньоазіатських республік чинить тиск на свої ЗМІ, щоб ті висвітлювали російське вторгнення в Україну нейтрально чи взагалі ігнорували його, оскільки не хочуть образити свого сусіда – Росію.

Про це повідомила міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF).

Акція на підтримку Таалая Дуйченбієва. Джерело: Next Media

Директору киргизького опозиційного каналу Next TV Таалаю Дуйченбієву загрожує сім років ув’язнення за публікацію, пов’язану з війною в Україні, йдеться в повідомленні. Його заарештували за “розпалювання міжнаціональної ворожнечі” й звинуватили в поширенні “неправдивої інформації”. Офіс телеканалу опечатали, а кілька співробітників допитали після того, як 2 березня редакція перепостила в соцмережах цитату ексголови Комітету національної безпеки Казахстану про нібито наявність секретної угоди між Бішкеком та Москвою щодо надання військової допомоги Росії для війни в Україні. 29 березня столичний суд визнав цю публікацію “екстремістською”.

В Узбекистані влада намагалася залякати журналістів та блогерів, щоб вплинути на висвітлення ними російського вторгнення в Україну. Деякі опубліковані на цю тему на популярних новинних сайтах Kun.uz та Daryo.uz статті були видалені. Редактора Kun.uz Уміда Шермухаммедова та двох засновників сайту, згідно з повідомленням на сторінці редактора у фейсбуку, яке потім видалили, викликали 26 лютого на допит місцеві силовики. У нього вимагали писати на цю тему “нейтральніше”.

Головна редакторка інтернет-видання Rost24 Анора Содікова розповіла узбецькій службі “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода”, що кілька її колег також зазнавали такого тиску. Так само як і в Росії, державні ЗМІ країни не вживають слова “вторгнення” або “агресія” стосовно війни в Україні.

У Казахстані вживати слово “війна” не заборонено, але державні та приватні ЗМІ, які належать бізнесменам, виявляють у своїх публікаціях обережність. Незалежний тижневик “Уральський тиждень” зіткнувся зі спробою цензури: один з його основних рекламодавців відкликав рекламу, звинувативши видання в “антиросійській” позиції через його пост в інстаграмі, в якому розповідалося, як допомогти українським волонтерам зібрати медикаменти для армії та киян. Головна редакторка ЗМІ Тамара Єслямова повідомила про атаки на їхній обліковий запис у соцмережі на початку війни з боку російських ботів.

У Таджикистані деякі незалежні ЗМІ висвітлюють тему війни, але на державному телебаченні її ігнорують. За даними CABAR.asia, спецслужби попросили керівників телеканалів утриматися від висвітлення війни.

В одній з найзакритіших країн світу Туркменістані, де всі ЗМІ контролюються державою, державне інформаційне агентство TDH взагалі не розповідає про війну РФ проти України.

“ЗМІ не мають отримувати вказівки від поліції щодо висвітлення тієї чи іншої події. Ми закликаємо владу країн Середньої Азії припинити тиск на журналістів та поважати незалежність преси”, – нагадала керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

Узбекистан посідає 157-ме місце зі 180 у всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2021 рік. Киргизстан перебуває на 79-му, Казахстан – на 155-му, Таджикистан – на 162-му, а Туркменістан – на 178-му місці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter